Barack Obama anunţă o serie de măsuri pentru sporirea "transparenţei", după cazul Snowden: Înţeleg îngrijorările celor care se tem de abuzuri

Preşedintele american Barack Obama a anunţat vineri o serie de măsuri privind "sporirea transparenţei", însă dezminte orice abuz în cursul programelor de supraveghere ale NSA, după polemica declanşată de dezvăluirile lui Edward Snowden.

383 afișări
Imaginea articolului Barack Obama anunţă o serie de măsuri pentru sporirea "transparenţei", după cazul Snowden: Înţeleg îngrijorările celor care se tem de abuzuri

Barack Obama (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Vreau să lucrez alături de Congres pentru a împlementa reformele potrivite" ale dispoziţiei Patriot Act care prevede colectarea metadatelor telefonice (durata apelurilor, numerele apelate) de către puternica agenţie de informaţii care se ocupă de interceptările telefonice.

După ce administraţia sa s-a găsit în defensivă în urma dezvăluirilor de la începutul lunii iunie privind amploarea acestor programe făcute de fostul consultant de informaţii Edward Snowden, Obama a promis o "nouă eră" în serviciile de informaţii cu "mai multă supervizare, mai multă transparenţă şi garanţii", în cadrul unei conferinţe de presă la Casa Albă.

Întrebat în legătură cu tânărul consultant refugiat în Rusia, preşedintele a apreciat că nu este "un patriot".

Programul de colectare a metadatelor telefonice este "un instrument important în eforturile noastre pentru prevenirea comploturilor teroriste", a amintit Barack Obama, care a reafirmat că guvernul nu ascultă apelurile telefonice ale americanilor.

"Însă fiind dată talia acestul program, înţeleg îngrijorările celor care se tem de abuzuri", a explicat el, asigurând că Statele Unite nu susţin spionarea "cetăţenilor obişnuiţi".

Printre măsurile considerate, preşedintele american a evocat sporirea supervizării de către Curtea de supraveghere a informaţiilor străine (FISC), un tribunal secret format din 11 judecători care autorizează NSA să ceară operatorilor telefonici şi de Internet datele clienţilor lor.

Până în prezent judecătorii aprobau cererile guvernului fără contradicţii. Preşedintele a declarat că doreşte să instaureze o "voce independentă" în dialogul cu instanţa pentru "a asigura echilibrul între securitate şi viaţa privată".

Altă măsură este divulgarea "cât mai multor informaţii posibil cu privire la aceste programe" de supraveghere, a enumerat Obama.

"Am declasificat deja un număr de informaţii fără precedent cu privire la NSA. Însă putem merge mai departe", a explicat el, evocând mai ales justificarea juridică a programului de colectare a metadatelor.

În sfârşit, NSA (National Security Agency) va numi un responsabil pentru viaţa privată şi libertăţile publice şi va înfiinţa un site de Internet care "va servi ca platformă pentru mai multă transparenţă" privind "ceea ce se întâmplă sau nu se întâmplă" în agenţiile de informaţii a anunţat preşedintele.

"În ceea ce priveşte restul lumii, vreau să amintesc din nou că America nu este interesată de spionarea oamenilor de rând. Serviciile noastre de informaţii se concentrează asupra căutării de informaţii necesare pentru protejarea poporului şi, în numeroase cazuri, protejarea alianţilor", a pledat acesta.

Dezvăluirile privind programul de supraveghere a Internetului, numit PRISM, a revoltat numeroase state aliate ale Statelor Unite, în special Germania.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici