Barack Obama ar putea opune veto la noi sancţiuni ale Congresului împotriva Iranului

Preşedintele american Barack Obama ar putea opune veto-ul său la noi sancţiuni împotriva Iranului, dacă ele vor fi votate de Congres, a declarat joi purtătorul său de cuvânt, Jay Carney.

69 afișări
Imaginea articolului Barack Obama ar putea opune veto la noi sancţiuni ale Congresului împotriva Iranului

Barack Obama ar putea opune veto la noi sancţiuni ale Congresului împotriva Iranului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă (aceste sancţiuni) vor fi adoptate, preşedintele (american) ar putea opune veto", a declarat Carney.

Aceste declaraţii au fost făcute după ce 26 de senatori, atât democraţi, cât republicani, au introdus joi un proiect de lege vizând pedepsirea şi mai aspră a Iranului pentru programul său nuclear.

Casa Albă şi-a exprimat deja ostilitatea faţă de o asemenea măsură, prevenind că ea ar putea pene în pericol implementarea acordului interimar încheiat în noiembrie cu Teheranul. Acesta este primul caz când executivul american ameninţă cu un veto în acest dosar.

Adoptarea unor noi sancţiuni "riscă să divizeze comunitatea internaţională", iar Washingtonul ar putea fi acuzat de "rea-credinţă în negocierile sale", a adăugat Carney.

Negocierile între experţii marilor puteri şi cei ai Iranului pe tema aplicării Acordului de la Geneva privind controversatul program nuclear iranian au fost reluate joi, la Geneva.

Iranul şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, pe 24 noiembrie, la un acord preliminar care prevede limitarea, timp de şase luni, a activităţilor nucleare iraniene, în schimbul atenuării sancţiunilor economice internaţionale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici