Barack Obama, avertizat de Arabia Saudită să nu îl "umilească" pe Hosni Mubarak

Arabia Saudită a ameninţat că îl va susţine pe preşedintele egiptean Hosni Mubarak, dacă administraţia americană a lui Barack Obama încearcă să forţeze o schimbare rapidă de regim în această ţară, relatează ediţia de joi a The Times, citată de Fox News.

17 afișări
Imaginea articolului Barack Obama, avertizat de Arabia Saudită să nu îl "umilească" pe Hosni Mubarak

Barack Obama, avertizat de Arabia Saudită să nu îl "umilească" pe Hosni Mubarak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o conversaţie telefonică la 29 ianuarie, regele Abdullah al Arabiei Saudite i-ar fi spus preşedintelui Barack Obama să nu îl umilească pe Hosni Mubarak şi ar fi avertizat că va susţine financiar Egiptul dacă Statele Unite îşi retrag programul de asistenţă, în valoare de 1,5 miliarde de dolari anual.

Aliatul cel mai apropiat al Statelor Unite în Golf a subliniat că preşedintelui egiptean trebuie să îi fie permis să rămână la putere pentru a superviza tranziţia către democraţie şi apoi să demisioneze cu demnitate.

"Mubarak şi regele Abdullah nu sunt doar aliaţi, ei sunt prieteni apropiaţi, iar regele nu vrea să îşi vadă prietenul înlăturat şi umilit", a declarat o sursă de rang înalt din capitala saudită, citată de The Times.

Două surse au confirmat detaliile conversaţiei telefonice dintre cei doi lideri, care a avut loc la patru zile după ce poporul egiptean a ieşit în stradă.

Linia dură a Riyadului este determinată de preocuparea că Guvernele occidentale au fost prea nerăbdătoare să îl îndepărteze pe Mubarak atunci când au izbucnit protestele, fără a reflecta prea mult la situaţia pe care acesta ar lăsa-o în urmă.

"Cu Egiptul în haos, regatul (Arabia Saudită) este singurul aliat major al Washingtonului rămas în lumea arabă şi saudiţii vor ca americanii să ţină minte acest lucru", a declarat o sursă din Riyad.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici