Barack Obama, de la mesager al speranţei la profet al vremurilor dificile (Video)

Barack Obama a obţinut o victorie istorică, transmiţând un mesaj de speranţă, dar s-a transformat într-un profet al timpurilor dificile cu care se vor confrunta Statele Unite dacă planul său de relansare economică nu va fi pus în aplicare rapid.

12 afișări
Imaginea articolului Barack Obama, de la mesager al speranţei la profet al vremurilor dificile (Video)

Barack Obama, de la mesager al speranţei la profet al vremurilor dificile

"În mod evident, situaţia este foarte gravă. Aceasta se deteriorează şi necesită măsuri imediate", a declarat săptămâna trecută preşedintele ales, adăugând că recesiunea ar putea conduce la o rată a şomajului de două cifre.

"Sunt vise americane amânate, la care renunţăm din cauza climatului economic", a adăugat Obama.

"Relansarea nu va veni imediat şi este posibil ca lucrurile să se înrăutăţească şi mai mult înainte de a se înregistra o (primă) ameliorare", a avertizat el în alocuţiunea sa săptămânală difuzată pe YouTube.

După victoria din 4 noiembrie, Obama a adus o notă de optimism, dar care începe deja să se evapore, pe măsură ce viitorul preşedinte avertizează americanii să nu se aştepte la miracole.

"Drumul va fi lung. Perspectiva va fi dură. Este posibil să nu o scoatem la capăt într-un an sau chiar în cursul unui mandat dar pentru America, nu am fost niciodată mai plin de speranţă că vom reuşi", a declarat el.

De la victoria sa din noiembrie, starea economiei s-a agravat, înregistrându-se circa 500.000 de şomeri în decembrie şi o previziune abisală de deficit bugetar de 1.200 de miliarde de dolari.

Schimbarea de retorică a lui Obama reflectă faptul că administraţia sa va trebui să facă faţă unei crize, cea mai gravă din Statele Unite de mai multe generaţii.

"Administraţia Obama îşi va începe activitatea oficial în câteva zile, în cele mai dificile circumstanţe pentru un nou preşedinte din ultima jumătate de secol", a apreciat liderul majorităţii democrate din Camera Reprezentanţilor, Steny Hoyer.

"Două războaie, o instabilitate accentuată în Orientul Mijlociu, este cel mai puţin din ceea ce putem spune, şi o criză economică ieşită din comun în ţară", a rezumat el.

Având în vedere aceste circumstanţe, Obama vrea să convingă americanii de provocările importante pe care aceştia vor fi nevoiţi să le înfrunte şi să sublinieze în acelaşi timp apariţia crizei în timpul mandatului lui George Bush.

Cu câteva zile înainte de învestitura de la 20 ianuarie, este în interesul său să insiste asupra dificultăţilor economice, pentru a convinge congresmenii să adopte rapid planul său masiv de relansare economică.

El încearcă, de asemenea, să joace un rol similar lui Franklin D. Roosevelt, care a devenit preşedinte în 1933, în plină criză financiară şi bancară şi care a folosit alocuţiunile radiofonice pentru a conduce naţiunea către vremuri mai bune.

"Am traversat deja momente ca acesta ... Şi sunt încrezător că dacă ne vom uni şi vom face apel încă o dată la acest mare spirit american, vom accepta provocările vremurilor noastre şi vom scrie în curând un mare capitol al istoriei noastre", a asigurat Barack Obama.

Planul pe care viitorul preşedinte intenţionează să îl pună în aplicare cât mai repede posibil se apropie de 800 de miliarde de dolari, în timp ce economia americană a înregistrat o rată a şomajului de 7,2 la sută în decembrie, cea mai mare din ianuarie 1993.

În 2008, Statele Unite au pierdut 2,6 milioane de locuri de muncă, ceea ce nu s-a mai întâmplat din 1945.

Citeşte şi:

Obama a ajuns la Washington

Obama pledează pentru o "nouă declaraţie de independenţă"

Ceremonia învestirii preşedintelui american, eveniment cu semnificaţii istorice

Peste 40.000 de agenţi vor asigura securitatea la inaugurarea lui Obama

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici