Barack Obama devine marţi primul preşedinte afroamerican al Statelor Unite

Barack Obama va depune jurământul pe Biblia folosită de Abraham Lincoln, marţi, când va deveni primul preşedinte afroamerican al Statelor Unite, în faţa mai multor sute de mii de persoane venite să petreacă la Washington această zi istorică.

30 afișări
Imaginea articolului Barack Obama devine marţi primul preşedinte afroamerican al Statelor Unite

Barack Obama devine marţi primul preşedinte afroamerican al Statelor Unite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În pofida frigului, un număr fără precedent, aproape două milioane de persoane se vor afla încă din zori în marea esplanadă Mall din faţa Capitoliului, sediul Congresului american.

Cel de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite urmează să depună jurământul în jurul prânzului (19.00, ora României), pe treptele Capitoliului, înainte de a susţine un discurs de învestitură, pe care observatorii îl preconizează scurt, dar marcant, la înălţimea talentului de orator al lui Barack Obama.

Cu puţin timp înainte, vicepreşedintele său Joe Biden îşi va depune la rândul său jurământul, în timpul unei ceremonii marcate de rugăciuni (spuse de controversatul pastor Rick Warren), de un miniconcert (Aretha Franklin, Yo-Yo Ma, Yithzak Perlman, printre alţii) şi de un poem (de Elizabeth Alexander).

Însoţit de soţia sa Michelle şi de cele două fiice ale sale, Malia şi Sasha, noul preşedinte şi cei 200 de invitaţi ai săi vor merge apoi să savureze un dejun inspirat din felurile de mâncare preferate ale lui Abraham Lincoln, modelul său politic, Statele Unite sărbătorind în acest an cea de-a 200-a aniversare a naşterii sale. În meniu se vor afla tocană de crustacee şi fazan umplut.

După ce îl va însoţi pe predecesorul său George W. Bush la un elicopter, ca primă etapă a întoarcerii sale în Texas, noul preşedinte va participa la o paradă până la Casa Albă, în sunetul numeroaselor fanfare.

Au fost luate măsuri de securitate fără precedent. Peste 12.000 de militari, mii de poliţişti, patrule aeriene şi fluviale vor fi folosite pentru a dejuca orice tentativă de atentat, inclusiv din partea facţiunilor rasiste.

Cuplul prezidenţial îşi va încheia această zi plină printr-o suită de baluri, tradiţie constantă de la care un singur preşedinte a derogat în 1789. Barack şi Michelle Obama, invitaţi de onoare la zece baluri oficiale, vor trebui la fiecare să schiţeze câţiva paşi de dans, răspunzând astfel entuziasmului admiratorilor lor.

Stirileprotv.ro transmit marţi ceremonia de investire a lui Barack Obama, de la 18:30.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici