Barack Obama: Nu există răspunsuri uşoare la criza din Siria

Preşedintele american Barack Obama a apărat marţi strategia adoptată de guvernul său în dosarul conflictului sirian, însă a recunoscut că nu există un "răspuns uşor" la această criză.

384 afișări
Imaginea articolului Barack Obama: Nu există răspunsuri uşoare la criza din Siria

Barack Obama: Nu există răspunsuri uşoare la criza din Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Putem înţelege că există o dorinţă pentru răspunsuri uşoare", a răspuns Obama, unei întrebări adresate de AFP într-o conferinţă de presă comună cu Park Geun-hye.

Congresmeni americani au exercitat presiuni ca Obama să adopte o linie mai dură faţă de regimul preşedintelui Bashar al-Assad prin aprobarea livrării de arme rebelilor sau instaurarea unei zone de excludere aeriană.

Această dezbatere s-a intensificat în urmă cu două săptămâni, după ce Washingtonul a evocat pentru prima dată o probabilă recurgere din partea regimului al-Assad la stocul său de arme chimice. Din august 2012, Obama a asigurat că o astfel de utilizare va schimba "regulile jocului".

Însă preşedintele a continuat marţi o abordare prudentă, notând că îşi poate fundamenta deciziile doar "pe analize solide".

"Nu iau decizii pe baza percepţiilor. Nu pot reuni coaliţii internaţionale în jurul percepţiilor. Am încercat acest lucru în trecut, de fapt, şi nu a funcţionat foarte bine", a adăugat el, referindu-se la invazia Irakului în urmă cu zece ani.

În 2003, predecesorul său republican George W. Bush a invocat existenţa unor "arme de distrugere în masă" pentru a justifica înlăturarea regimului lui Saddam Hussein. Aceste arme nu au fost niciodată găsite, chiar şi după căderea dictatorului.

Însă Obama s-a apărat împotriva ideii conform căreia nu şi-ar ţine cuvântul refuzând să se angajeze mai mult în dosarul sirian pentru moment.

"De la începutul preşedinţiei mele, au fost mai multe ocazii în care am spus că voi face ceva anume, iar acel lucru a avut loc până la urmă", a spus el, referindu-se la Osama ben Laden şi Muammar Kadhafi, doi inamici ai Statelor Unite care au murit din 2011.

"Comunitatea internaţională ştie de-acum că ne ţinem promisiunile", a conchis Obama.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici