Barack Obama, reales în mod oficial preşedinte luni

Barack Obama urma să fie reales în mod oficial preşedinte luni, o formalitate care trece aproape neobservată, în urma votului colegiului electoral, scrutinul prezidenţial american fiind indirect.

122 afișări
Imaginea articolului Barack Obama, reales în mod oficial preşedinte luni

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În fiecare dintre cele 50 de state americane şi în capitală, Washington, cei 538 de mari electori aleşi de către americani la 6 noiembrie urmau să se reunească luni pentru a proceda la un vot formal asupra funcţiilor de preşedinte şi vicepreşedinte.

Barack Obama a obţinut votul a 332 de mari electori, în timp ce republicanul Mitt Romney a obţinut 206. Numărul marilor electori din fiecare stat depinde de populaţia sa. În aproape jumătate dintre state, marii electori sunt obligaţi legal să voteze pentru candidatul pe care îl reprezintă, însă în cealaltă jumătate, în care nu sunt supuşi unei asemenea obligaţii, este extrem de rar ca un mare elector să voteze pentru celălalt candidat sau să se abţină.

Statele au termen până la 26 decembrie să trimită rezultatele voturilor lor preşedintelui Senatului american, poziţie deţinută, conform Constituţiei, de către vicepreşedintele Statelor Unite (Joe Biden) şi Arhivelor Naţionale americane.

Victoria lui Barack Obama şi a vicepreşedintelui său Joe Biden va fi proclamată abia la 6 ianuarie, în cadrul unei sesiuni comune a Congresului.

Barack Obama va fi reînvestit ca preşedinte la 20 ianuarie, în cadrul unei ceremonii private, şi la 21 ianuarie, în cadrul unei uriaşe ceremonii publice în aer liber, pe treptele Capitoliului, la Washington.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici