Barack Obama va deschide o nouă eră a diplomaţiei americane

Barack Obama va deschide marţi o nouă eră a diplomaţiei americane, aflate sub semnul dialogului, inclusiv cu Teheranul, după şapte ani de respectare a formulei predecesorului său George W. Bush, privind "Axa răului", reprezentate de Iran, Irak şi Coreea de Nord.

20 afișări
Imaginea articolului Barack Obama va deschide o nouă eră a diplomaţiei americane

Barack Obama va deschide o nouă eră a diplomaţiei americane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Respectând astfel o promisiune electorală a fostului său rival devenit preşedinte ales, viitorul secretar de Stat Hillary Clinton s-a angajat deja în tentativa unei "noi abordări" pentru a readuce statele recalcitrante pe calea corectă.

Pentru a convinge Iranul să renunţe la programul său nuclear, "o atitudine în favoarea dialogului ar putea să aducă roade", a declarat, marţi, Clinton, în faţa Congresului, după mai mult de 28 de ani de tăcere oficială în relaţiile cu Teheranul.

Spre deosebire de secretarul de Stat în exerciţiu, Condoleezza Rice, fosta Primă Doamnă a Statelor Unite nu a fixat nici o condiţie pentru deschiderea dialogului cu Iranul, excluzând chiar ideea că această situaţie ar putea să sporească puterea taberei radicale, conduse de preşedintele Mahmoud Ahmadinejad, înainte de alegerile prezidenţiale iraniene din iunie.

"Alegerile nu ar trebui să ne împiedice să ne angajam în dialog dacă decidem că există o intenţie sinceră de dialog" din partea regimului iranian, a subliniat ea în scrisoarea adresată Congresului.

În acest document, ea se declară dispusă să poarte un dialog cu Siria, ţară cu care Rice şi-a limitat contactele la minimul necesar. "Cred că dialogul direct cu Siria creşte şansele de progres şi de modificare a comportamentului sirian", a subliniat ea.

Dialogul nu se va limita la ţările dificile. Contrar lui Bush, frecvent acuzat de unilateralism, Obama a promis să-i consulte mai mult pe europeni în privinţa marilor probleme.

El a avertizat totuşi că aşteapă mai mult din partea lor, în special în Afganistan, unde sprijinul anumitor ţări europene în operaţiunile militare ale coaliţiei este considerat destul de redus de către Statele Unite.

La Washington, comunitatea diplomatică a apărut foarte nerăbdătoare să primească informaţii privind proiectele noii administraţii. Echipa de tranziţie a lui Obama, atentă să respecte echipa aflată la sfârşit de mandat, a rămas până în ultima zi de o discreţie absolută, spre marele regret al anumitor ambasadori presaţi de întrebări din partea guvernelor lor, potrivit mai multor diplomaţi europeni şi arabi.

Ei nu se aşteaptă totuşi la schimbări drastice în politica externă americană, prin predarea ştafetei lui Barack Obama de către George W. Bush.

"Nu cred că va exista o schimbare de 100 la sută", a declarat un diplomat european de rang înalt, amintind că politica unilaterală a lui Bush a încetat de la începutul celui de-al doilea mandat al său, în 2005.

"Va exista poate o schimbare de ton şi poate de structură", a adăugat acest diplomat, sub acoperirea anonimatului, referindu-se la intenţia acceptată de Obama de a numi emisari speciali în mai multe regiuni cheie, precum Orientul Mijlociu, triunghiul Afganistan-Pakistan-India sau Iranul.

Aliaţii Statelor Unite aşteaptă în orice caz un semnal important de la noul preşedinte, încă de la începutul mandatului său: anunţul asupra viitorului centrului de detenţie de la Guantanamo, în Cuba, considerat unul dintre simbolurile exceselor administraţiei Bush.

Europenii au promis să încurajeze Washingtonul în debarasarea de deţinuţii consideraţi extrem de periculoşi, finanţând mai ales programe de reinserare în ţările lor de origine.

Marţi, puteţi urmări live online ceremenonia de învestitura a lui Obama, pe www.stirileprotv.ro

Citeşte şi:

Obama consideră identitatea sa rasială o oportunitate pentru SUA

Americanii aşteaptă cu speranţă şi încredere era Obama

Barack Obama, de la mesager al speranţei la profet al vremurilor dificile

Ceremonia învestirii preşedintelui american, eveniment cu semnificaţii istorice

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici