Barack Obama va efectua o vizită în Estonia înainte de a participa la summitul NATO

Avionul lui Barack Obama a decolat marţi spre Estonia, unde preşedintele american va efectua prima sa vizită într-o ţară baltică, după care va participa la summitul NATO din Ţara Galilor, organizat în plină criză ucraineană.

150 afișări
Imaginea articolului Barack Obama va efectua o vizită în Estonia înainte de a participa la summitul NATO

Barack Obama va efectua o vizită în Estonia înainte de a participa la summitul NATO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Avionul preşedintelui american a decolat de la baza aeriană Andrews, în apropiere de Washington, în direcţia Tallin, unde va susţine, miercuri, un discurs simbolic la adresa omologului său rus, Vladimir Putin.

Ulterior, preşedintele american va participa la summitul NATO, programat pentru 4 şi 5 septembrie, la Newport, în Ţara Galilor.

Răspunsul american pentru jihadiştii din cadrul grupării Statul Islamic (SI), care au revendicat decapitarea unui al doilea jurnalist american, va fi prezent, de asemenea, pe ordinea de zi. Obama a plecat marţi de la Casa Albă fără să reacţioneze în legătură cu publicarea unei înregistrări video care prezintă presupusa decapitare a lui Steven Sotloff.

În Estonia, Barack Obama se va întâlni cu preşedinţii estonian Toomas Hendrik Ilves, lituanian Dalia Grybauskaite şi leton Andris Berzins, cu scopul de a discuta pe marginea cooperării în domeniul securităţii regionale.

El va explica, potrivit unor oficiali de rang înalt ai administraţiei americane, că Statele Unite consideră sacrosancte angajamentele din Articolul 5 al NATO, privind apărarea colectivă, şi nu vor tolera o eventuală agresiune rusă împotriva unor ţări aliate.

"Nu este acceptabil ca mari puteri să încalce în mod flagrant integritatea teritorială a vecinilor lor mai mici", a reacţionat marţi purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest.

Vizita în Estonia intervine într-un moment delicat al mandatului lui Obama. Detractorii săi din Statele Unite îşi intensifică criticile faţă de lipsa leadership în multiplele crize internaţionale, în special în cazurile ambiţiilor teritoriale ale Rusiei şi extinderii dominaţiei SI în Irak.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici