Barroso le cere liderilor europeni să dea dovadă de curaj politic într-o perioadă dificilă pentru UE

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, le-a cerut liderilor europeni să dea dovadă de curaj politic pentru a face faţă perioadei dificile cu care se confruntă Uniunea Europeană.

13 afișări
Imaginea articolului Barroso le cere liderilor europeni să dea dovadă de curaj politic într-o perioadă dificilă pentru UE

Barroso le cere liderilor europeni să dea dovadă de curaj politic într-o perioadă dificilă pentru UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu este momentul pentru ezitări. Este nevoie de leadership şi de curaj politic. Reapariţia egoismelor naţionale şi a soluţiilor unilaterale reprezintă o tentaţie care nu rezolvă problemele structurale", a spus el.

Este important ca "statele membre să vadă Uniunea Europeană ca pe un proiect comun şi să mizeze pe principiile cooperării, solidarităţii şi responsabilităţii", a adăugat Barroso, în cursul ceremoniei care marchează împlinirea a 25 de ani de la semnarea Tratatului de aderare a Spaniei şi Portugaliei la Comunitatea economică europeană, devenită ulterior UE.

La ceremonia desfăşurată la Mosteiro dos Jerónimos din Lisabona au mai participat şi premierul portughez, Jose Socrates, şi omologul său spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, precum şi preşedintele portughez Anibal Cavaco Silva şi preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.

Socrates a cerut "o intervenţie politică mai pronunţată" şi "un răspuns european bazat pe solidaritate şi coeziune între statele şi popoarele europene".

La rândul său, Buzek a dat asigurări că UE va susţine "statele membre în deciziile care trebuie luate", în timp ce Zapatero a reamintit importanţa parteneriatului Spania - Portugalia în cadrul UE.

Participanţii la evenimentul de la Lisabona urmează să plece spre Madrid, unde vor asista la o ceremonie similară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici