Bashar al-Assad confirmă intenţia de a plasa sub control internaţional arsenalul chimic

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a confirmat că intenţionează să plaseze sub control internaţional arsenalul chimic sirian, conform unui interviu acordat unui post de televiziune rus.

261 afișări
Imaginea articolului Bashar al-Assad confirmă intenţia de a plasa sub control internaţional arsenalul chimic

Bashar al-Assad confirmă intenţia de a plasa sub control internaţional arsenalul chimic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Siria va trimite Naţiunilor Unite documente, în vederea semnării unui acord privind armele chimice", a declarat liderul sirian.

"Siria va plasa armele chimice sub control internaţional datorită Rusiei. Ameninţările Statelor Unite nu au influenţat în niciun fel decizia", a spus al-Assad în interviul acordat postului Rossia 24.

"În câteva zile, Siria va trimite un mesaj Naţiunilor Unite şi Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice; de asemenea, vom trimite documentele necesare pentru semnarea acordului. Siria va respecta planul rus. Dar este un proces bilateral. Dacă Statele Unite vor stabilitate în regiune, să înceteze ameninţările şi să oprească aprovizionarea cu arme a teroriştilor", a spus al-Assad.

Siria a anunţat de marţi că este pregătită să prezinte arsenalul chimic comunităţii internaţionale şi să înceteze fabricarea acestui tip de armament, fără însă a vorbi de distrugerea armamentului neconvenţional. Rusia, principalul aliat al Siriei pe scena internaţională, propune plasarea arsenalului chimic sirian sub control internaţional şi distrugerea acestuia. Siria a acceptat planul în principiu, pentru a evita o eventuală intervenţie militară occidentală.

Marea Britanie, Franţa şi Statele Unite intenţionează să prezinte în Consiliul de Securitate al ONU o rezoluţie pe tema situaţiei din Siria, în contextul planului rus privind arsenalul chimic sirian. Premierul britanic, David Cameron, a insistat pentru fixarea unui calendar pentru distrugerea armelor chimice din Siria.

Statele Unite şi alte ţări occidentale atribuie regimului sirian presupusul atac cu arme chimice comis pe 21 august la periferia Damascului, Washingtonul anunţând că incidentul s-a soldat cu aproximativ 1.400 de morţi.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 100.000 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici