Bashar al-Assad, REALES preşedintele Siriei. Acesta a câştigat alegerile cu 88,7 la sută din voturi

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a fost reales pentru nou un mandat de şapte ani, obţinând 88,7 la sută din voturi în scrutinul prezidenţial, a anunţat preşedintele Parlamentului, citat de AFP.

1042 afișări
Imaginea articolului Bashar al-Assad, REALES preşedintele Siriei. Acesta a câştigat alegerile cu 88,7 la sută din voturi

Bashar al-Assad (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Ceilalţi doi candidaţi, Maher al-Hajjar şi Hassan al-Nouri, au obţinut 4,3 la sută şi, respectiv, 3,2 la sută din voturi.

Este prima dată în ultimele cinci decenii când în scrutinul prezidenţial din Siria au candidat mai mulţi politicieni. Hafez al-Assad, care a condus ţara din anul 1970 până în 2000, şi fiul său, Bashar al-Assad, nu au mai avut până acum adversari în alegerile prezidenţiale.

În această ţară devastată de război, la alegeri au participat aproximativ 11,6 milioane de persoane din cele peste 15,8 milioane chemate la vot, potrivit preşedintelui Parlamentului.

Scrutinul s-a desfăşurat în zone controlate de regimul de la Damasc, ceea ce reprezintă 40 la sută din teritoriul Siriei.

"Felicit Siria pentru alegerea liderului său, care-şi va aduce poporul pe malurile securităţii şi stabilităţii", a declarat Mohammad al-Laham.

Anunţul privind realegerea aşteptată a lui Bashar al-Assad a fost salutat cu tiruri de arme automate, provocând moartea a trei persoane la Damasc, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

O sursă din domeniul securităţii a adăugat că alte zeci de persoane au fost rănite în mai multe cartiere ale capitalei, din cauza tirurilor intense lansate cu ocazia realegerii lui Bashar al-Assad.

Într-un comunicat difuzat de televiziunea publică, preşedintele sirian a îndemnat în zadar cetăţenii să se abţină se la acest tip de manifestaţii.

"Exprimarea bucuriei şi entuziasmului nostru care rezultă din sentimentul naţional nu justifică tirurile care pun în pericol viaţa cetăţenilor", a afirmat el.

Occidentul alegerile organizate în Siria drept o "farsă" şi " ruşine".

Începând din martie 2011, revoltele violente din Siria şi conflictul militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad s-au soldat cu peste 160.000 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici