Bashar al-Assad susţine că este nevoie de mai mult timp pentru a câştiga bătălia în Siria

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a recunoscut că regimul său nu a câştigat încă lupta împotriva rebelilor şi că aceasta va mai dura, potrivit extraselor dintr-un interviu ce va fi difuzat miercuri seara.

412 afișări
Imaginea articolului Bashar al-Assad susţine că este nevoie de mai mult timp pentru a câştiga bătălia în Siria

Bashar al-Assad susţine că este nevoie de mai mult timp pentru a câştiga bătălia în Siria (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

"Pot să rezum (situaţia) într-o frază: progresăm, situaţia pe teren este mai bună dar nu am câştigat încă, aceasta necesită timp", a declarat el în acest interviu acordat postului privat de televiziune Ad-Dounia, susţinător al regimului, şi care va fi difuzat integral miercuri seara.

El a apreciat ca "nerealistă" înfiinţarea unor zone-tampon în Siria, evocată de occidentali şi de Turcia şi care trebuia să fie pe ordinea de zi în cadrul unei reuniuni ministeriale de joi a Consiliului de Securitate ONU la New York, axată pe ajutorul umanitar.

"Cred că discuţia despre zone de tampon nu este, în primul rând, pe masă, iar în al doilea rând este nerealistă chiar pentru statele ostile şi inamice Siriei", a declarat el.

Preşedintele francez Francois Hollande, a declarat luni că Parisul "lucrează" cu partenerii săi asupra creării unor zone-tampon, dar ministrul său de Afaceri Externe, Laurent Fabius, a recunoscut miercuri că realizarea unui asemenea proiect este "foarte complicată" şi necesită mai ales o zonă de interdicţie aeriană parţială.

Asemenea măsuri necesită oricum o rezoluţie a Consiliului de Securitate, unde Rusia şi China, ţări aliate ale regimului Assad, blochează toate rezoluţiile cu ingerinţă în problemele siriene.

Turcia, care găzduieşte zeci de mii de refugiaţi sirieni, a sperat că va fi luată o decizie privind crearea unei zone-tampon.

Pe de altă parte, preşedintele Assad a glumit despre dezertările din regimul său din ultimele luni, apreciind că ţara este de acum "curăţată" de persoanele lipsite de patriotism.

"Oamenii patrioţi şi oamenii buni nu fug, nu-şi părăsesc ţara. În cele din urmă, această operaţiune este pozitivă, este o operaţiune de autocurăţare a statului în primul rând şi a naţiunii în general", a considerat el.

Printre dezertările cele mai spectaculoase figurează cea a premierului Riad Hijab şi cea a generalului Manaf Tlass, având un rang înalt în armată şi fiind prieten din copilărie cu preşedintele sirian. Mai mulţi diplomaţi au urmat, de asemenea, exemplul.

Assad a adus din nou omagiu armatei şi forţelor de securitate care, luptând împotriva rebelilor de-a lungul ţării, "desfăşoară acte eroice". "Forţele armate sunt cele care rezistă cel mai mult în această ţară".

Preşedintele, care se mândreşte cu susţinerea majorităţii populaţiei, a apreciat că "în pofida numeroaselor erori, există o legătură de solidaritate" între regim şi poporul sirian.

"Fiecare este îngrijorat pentru patria sa, este normal. Dar ei (opozanţii regimului) nu reuşesc să transmită frica, nu vor reuşi niciodată", a subliniat el.

"Eu le spun sirienilor, destinul este în mâinile voastre şi niciodată în mâinile altuia", a mai adăugat el.

Regimul de la Damasc acuză opoziţia şi rebeliunea de complot, la instigarea Occidentului şi a unor ţări precum Arabia Saudită, Qatar şi Turcia, pentru a genera haos în Siria.

"Siria nu are nevoie de lecţii în probleme de suveranitate şi nici în probleme naţionale, nu are nevoie nici de ţări prietene şi nici de ţări inamice", a rostit el răspicat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici