BREAKING NEWS  Bătălia pentru Donbas debutează cu un val de explozii de-a lungul frontului

  • Rusia a început o nouă ofensivă în estul Ucrainei
  • Un contingent semnificativ din armata rusă este angrenat în această bătălie
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizează că are suficiente trupe să facă faţă atacului
16989 afișări
Imaginea articolului Bătălia pentru Donbas debutează cu un val de explozii de-a lungul frontului

Sursa foto: MediafaxFoto

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a început de luni „Bătălia pentru Donbas” în estul ţării şi „o parte foarte mare a întregii armate ruse este acum concentrată pe această ofensivă”.

"Oricâte trupe ruseşti vor trimite acolo, vom lupta. Ne vom apăra", a promis preşedintele ucrainean.

Şeful de stat major al lui Zelenski, Andriy Yermak, a numit incursiunea rusă drept „a doua fază a războiului” şi i-a asigurat pe ucraineni că forţele lor pot reţine ofensiva. „Credem în armata noastră, este foarte puternică”, susţine ferm convins Yermak.

De la începerea operaţiunii, au fost semnalate mai multe explozii puternice de-a lungul liniei frontului în regiunea Doneţk. Bombardamente semnificative au fost raportate la Marinka, Slaviansk şi Kramatorsk. Oficialii locali ucraineni susţin că se confruntă cu explozii în Harkov, Mykolaiv şi Zaporizhzhia.

Secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat luni dimineaţă că forţele ruse au încercat să spargă apărarea ucraineană „de-a lungul aproape a întregii linii frontale a regiunilor Doneţk, Luhansk şi Harkov”.

Respinsă de rezistenţa ucraineană din nord, Moscova şi-a reorientat ofensiva terestră în cele două provincii estice cunoscute sub numele de Donbas, în timp ce lansează lovituri de la distanţă împotriva altor ţinte, inclusiv a capitalei Kiev.

Donbasul a fost punctul central al campaniei Rusiei de destabilizare a Ucrainei, începând din 2014, când Moscova a folosit împuterniciri pentru a înfiinţa două „republici populare” separatiste în statul ex-sovietic. De asemenea, găzduieşte o mare parte din bogăţia industrială a Ucrainei, bazată pe cărbune şi oţel.

Ministerul rus al apărării susţine că armata sa a lovit peste noapte sute de ţinte militare în Ucraina, relatează Reuters.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici