Bătălia pentru Tripoli: Rebelii libieni se îndreaptă în număr mare spre centrul Tripoli. Kadhafi este încă în Libia

Rebelii libieni se îndreptau în număr mare, luni la prânz, spre centrul Tripoli, venind din vestul capitalei, în timp ce agitau armele şi claxonau. În câteva minute, circa 40 de vehicule au trecut pe lângă un reporter al AFP, care a precizat că rebelii se îndreptau spre Piaţa Verde, locul simbolic în care se adunau partizanii regimului şi pe care insurgenţii l-au redenumit "Piaţa Martirilor".

752 afișări
Imaginea articolului Bătălia pentru Tripoli: Rebelii libieni se îndreaptă în număr mare spre centrul Tripoli. Kadhafi este încă în Libia

Bătălia pentru Tripoli: Rebelii libieni se îndreaptă în număr mare spre centrul Tripoli (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Confruntări violente s-au desfăşurat, luni dimineaţă, în zona reşedinţei din Tripoli a liderului libian, Muammar Kadhafi, după ce rebelii au preluat controlul asupra mai multor cartiere din capitală.

Pentagonul susţine că Muammar Kadhafi este încă în Libia

Liderul libian Muammar Kadhafi se află în continuare în Libia, a afirmat luni purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul David Lapan.

"Credem că este încă în ţară. Nu avem informaţii că ar fi părăsit ţara", a declarat colonelul Lapan.

Televiziunea oficială libiană şi-a încetat emisia

Rebelii au preluat la Tripoli controlul sediului televiziunii de stat, care a încetat să emită în cursul zilei, a afirmat un purtător de cuvânt militar al rebelilor de la Benghazi (est).

"Toate posturile televiziunii de stat au încetat să emită (la Tripoli). Combatanţii noştri au intrat în sediu şi au preluat controlul", a declarat Mohamed Zawiwa.

"Grupuri mici pro-Kadhafi continuă să lupte în oraş, dar Tripoli este aproape în întregime în mâinile noastre. Aceste lupte ar fi trebuit să se încheie până la sfârşitul zilei", a declarat el, adăugând că nu ştie nimic despre soarta colonelului Muammar Kadhafi.

Televiziunea oficială libiană Al-Jamahiriya a încetat să mai emită luni, în jurul orei 14.00 GMT (17.00 ora României). Când transmisiunea a încetat ecranul a devenit negru, după care a apărut logo-ul postului în partea dreaptă jos a ecranului, fără imagine sau sunet.

Liderul CNT libian, îngrijorat de actele de răzbunare, ameninţă cu demisia

Liderul Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), organismul politic al rebeliunii din Libia, a ameninţat cu posibilitatea unei demisii în semn de protest faţă de acte de răzbunare comise, în opinia sa, de anumiţi luptători rebeli pe teren,.

"Salut acţiunea liderilor revoluţionari, am încredere în cuvântul lor, dar anumite acte ale unora dintre oamenii lor mă îngrijorează", a declarat Mustafa Abdeljalil, referindu-se la "acte de răzbunare".

"Acest lucru ar putea fi motivul sau cauza demisiei mele", a avertizat Abdeljalil, într-o conferinţă de presă, în "capitala" rebelă Benghazi (est).

"Revoluţionarii au participat la revoluţia împotriva regimului, la început, prin manifestaţii paşnice. Ei şi-au asumat responsabilitatea de a se lupta militar şi a asigura securitatea în oraşele noastre", a explicat el.

"Temerea mea vizează, în prezent, anumite acţiuni în afara legii, comise în afara cadrului şi ordinelor liderilor revoluţionari, în special acte de răzbunare", a subliniat Mustafa Abdeljalil, fost ministru al Justiţiei în cadrul regimului colonelului Muammar Kadhafi, trecut de partea rebeliunii încă de la primele ore ale revoltei.

"Mă opun cu fermitate oricărei execuţii extrajudiciare", a subliniat el.

"Rolul meu după prăbuşirea (regimului Kadhafi) va continua, doar dacă nu pierd controlul asupra obiectivelor mele şi a ceea ce le inspiră. Eu sper că revoluţionarii noştri se vor ridica la înălţimea responsabilităţilor lor", a mai subliniat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici