Beau Biden, fiul vicepreşedintelui SUA, a murit la vârsta de 46 de ani

Fiul vicepreşedintelui SUA Joe Biden, Beau Biden, a murit la vârsta de 46 de ani potrivit unui comunicat al Casei Albe, informează CNN.

32322 afișări
Imaginea articolului Beau Biden, fiul vicepreşedintelui SUA, a murit la vârsta de 46 de ani

Beau Biden, fiul vicepreşedintelui SUA, a murit la vârsta de 46 de ani (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Beau Biden a murit sâmbătă după o bătălie de câţiva ani cu cancerul la creier, potrivit CNN.

"Beau Biden a fost, simplu, cel mai bun om pe care fiecare dintre noi l-a cunoscut", a declarat tatăl său, Joe Biden. "Întreaga familie Biden nu are cuvinte să-şi exprime tristeţea", a mai precizat vicepreşedintele Biden, citat într-un comunicat emis de Casa Albă.

"Ştim că spiritul lui Beau va trăi în noi toţi, în special în curajoasa sa soţie, Hallie, şi cei doi copii remarcabili Natalie şi Hunter", a spus el.

Biden a suferit probleme de sănătate din 2010, când a avut un accident vascular cerebral, care nu a afectat însă abilităţile sale motorii sau de vorbire.

În 2013, el a fost tratat la MD Anderson Cancer Center din Houston, după ce s-a simţit dezorientat şi slab în vacanţă. A fost diagnosticat cu cancer la creier şi operat, intervenţia chirurgicală fiind cu succes.

Cancerul a revenit în această vară şi Biden a urmat un tratament agresiv la Walter Reed National Military Medical Center din Bethesda (Maryland), potrivit biroului tatălui său, Joe Biden. A murit duminică, înconjurat de familia sa.

Beau Biden a fost foarte apropiat de tatăl său şi o prezenţă familiară în campaniile sale politice.

După ce a fost procuror general timp de opt ani în Delaware, Beau Biden s-a alăturat cabinetului de avocatură Grant & Eisenhofer în 2015.

El a servit în Irak ca membru al Gărzii Naţionale din Delaware.

Beau Biden a anunţat anul trecut că plănuia să candideze pentru postul de guvernator al statului Delaware în 2016.

Preşedintele Barack Obama a declarat că el şi soţia sa, Prima Doamnă Michelle Obama, sunt îndoliaţi. El i-a adus un omagiu călduros lui Beau Biden, despre care a spus că semăna cu tatăl său.

"A studiat dreptul, ca tatăl său, a ales inclusiv aceeaşi facultate. A ales o viaţă în serviciul public, ca tatăl său, servind în Irak şi ca procuror general în Delaware", a declarat Obama, citat într-un comunicat.

"Ca tatăl său, Beau a fost bun, cu o inimă mare, un catolic devotat şi credincios care a contat în vieţile tuturor celor cu care s-a aflat în contact şi în inimile cărora continuă să trăiască", a adăugat el.

Vicepreşedintele nu a exclus public o candidatură în alegerile prezidenţiale din 2016, dar are şanse reduse în faţa prietenei sale, fostul secretar de Stat Hillary Clinton, care este prezentată ca favorită în sondajele de opinie cu privire la cursa pentru obţinerea nominalizării democrate.

Clinton a transmis sâmbătă condoleanţe într-un mesaj postat pe Twitter.

"Inima mea este zdrobită pentru familia lui Beau Biden - un bărbat minunat care şi-a servit ţara cu devotament şi şi-a trăit viaţa cu curaj", a scris ea.

Vicepreşedintele s-a mai confruntat cu o tragedie în familie.

Imediat după ce a fost ales în Senat, în 1972, soţia sa Neilia şi cei trei copii au fost implicaţi într-un accident rutier. Neilia şi fiica lor au murit, iar cei doi fii, Beau şi Hunter, au fost răniţi.

Biden a ales să nu se mute la Washington, ci să facă naveta două ore şi jumătate pe zi cu trenul din Delaware la Senat, pentru ca să poată să petreacă mai mult timp cu fiii săi. El s-a căsătorit cu Jill Jacobs după cinci ani de la moartea soţiei sale.

Biden a devenit vicepreşedinte când Obama s-a instalat la Casa Albă în ianuarie 2009. El este un bun cunoscător al politicii de la Washington, după decenii de experienţă în Congres şi are un stil popular care contrastează, în opinia multora, cu stilul mai distant al lui Obama.

Biden îşi menţionează frecvent familia în discursuri, iar uneori este însoţit de nepoţi în turneele sale diplomatice în străinătate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici