Beijingul promite "pedepse severe" pentru autorii protestelor din Xinjiang - VIDEO

Liderii de rang înalt ai Partidului Comunist Chinez, reuniţi miercuri în jurul preşedintelui Hu Jintao, au promis "pedepse severe" pentru responsabilii revoltelor interetnice de la Urumqi, provincia Xinjiang, a anunţat, joi, agenţia China Nouă.

21 afișări
Imaginea articolului Beijingul promite "pedepse severe" pentru autorii protestelor din Xinjiang - VIDEO

Regimul de la Beijing promite "pedepse severe" pentru autorii protestelor din Xianjing (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Este prima reacţie a conducerii partidului şi statului chinez după ciocnirile dintre uiguri şi etnicii han care s-au soldat, duminică, cu cel puţin 156 de morţi în capitala regiunii autonome din nord-vestul Chinei, potrivit unui bilanţ oficial.

Aceste ciocniri sunt cele mai grave din China în ultimii zeci de ani.

Preşedintele Hu, care a trebuit să-şi scurteze vizita în Italia, unde trebuia să participe la reuniunea G8, s-a întors, miercuri, în China, din cauza situaţiei, şi a reunit, miercuri seara, membrii Comitetului permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez, cel mai înalt nivel al conducerii din China, a explicat agenţia oficială.

Stabilitatea în provincia Xinjiang "este cea mai importantă şi presantă sarcină", potrivit unui comunicat dat publicităţii după reuniunea la nivel înalt şi citat de agenţie.

Conducerea comunistă alcătuită din nouă membri, a promis "pedepse severe", în conformitate cu legea, pentru cei vinovaţi, potrivit agenţiei China Nouă.

Miercuri seara, liderul partidului comunist din Urumqi, Li Zhi, afirmase ca orice persoana vinovata de crime in timpul violentelor din capitala regionala a provinciei Xinjiang va fi condamnata la moarte, in cadrul unei conferinte de presa televizate.

În acelaşi timp, primarul din Urumqi, Jerla Isamudin, asigurase că "autorităţile controlează situaţia".

Joi, situaţia părea că dă semne de revenire la normalitate în Urumqi. Dar pe străzile acestui oraş cu două milioane de locuitori staţionau convoaie ale forţelor armate.

Sensibil mai puţini decât cu o zi înainte, militarii şi poliţiştii continuă totuşi să separe fizic cartierele locuite de etnicii han, majoritari în China, de cele unde trăiesc uigurii, musulmani turcofoni care alcătuiesc principala minoritate din provincia Xinjiang.

Congresul Mondial Uigur, condus de disidenta exilată Rebiya Kadeer, a afirmat că violenţele au provocat moartea unui număr cuprins între 600 şi 800 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici