Belarus a devenit noua poată a migranţilor câtre UE. Lituania acuză regimul Alexander Lukashenko că foloseşte refugiaţii ca armă în lupta sa cu Uniunea Europeană

Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare impunerea mai multor sancţiuni Belarusului, deoarece Minsk aduce cu avioanele imigranţi din străinătate pentru a-i trimite ilegal în bloc comunitar, a declarat luni ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis, relatează Reuters.

951 afișări
Imaginea articolului Belarus a devenit noua poată a migranţilor câtre UE. Lituania acuză regimul Alexander Lukashenko că foloseşte refugiaţii ca armă în lupta sa cu Uniunea Europeană

Belarus a devenit noua poată a migranţilor câtre UE. Lituania acuză regimul Alexander Lukashenko că foloseşte refugiaţii ca arme în lupta sa cu Uniunea Europeană

Guvernul său acuză autorităţile din Belarus că au trimis sute de migranţi irakieni peste graniţă. Lituania a început vineri construirea unei bariere de sârmă de 550 km la graniţa cu Belarus.

"Refugiaţii sunt folosiţi ca armă politică", a spus Landsbergis înainte de întâlnire cu omologii săi din UE.

El a sugerat că migranţii sunt folosiţi ca mijloc de presiune asupra UE, care a impus o serie de sancţiuni Belarusului.

"Trebuie să fim foarte stricţi cu regimurile care folosesc acest tip de arme, în primul rând cu sancţiuni, atunci când acest tip de atacuri hibride sunt utilizate împotriva Uniunii Europene", a spus Landsbergis.

El a spus că UE ar trebui să elaboreze un al cincilea pachet de sancţiuni. Luna trecută, UE a impus sancţiuni economice ample asupra principalelor industrii de export din Belarus, precum şi asupra băncilor, pentru a încerca să elimine sursele de venit ale regimului preşedintelui Alexander Lukashenko, care este la putere din 1994.

Recent, prim-ministrul lituanian Ingrida Simonyte a declarat că Belarusul oferă migranţilor zboruri către Minsk, invocând dovezi găsite asupra migranţilor care au ajuns în Lituania.

"Există aşa zise agenţii de turism care organizează zboruri directe care leagă Minsk de Bagdad", a declarat Simonyte pentru Reuters.

Agenţia UE de poliţie de frontieră Frontex a declarat luni că va trimite efective suplimentare, maşini de patrulare şi experţi.

"Situaţia de la frontiera Lituaniei cu Belarus rămâne îngrijorătoare. Am decis să trimitem efective în Lituania pentru a consolida frontiera externă a UE", a declarat directorul executiv al Frontex, Fabrice Leggeri.

În prima săptămână a lunii iulie, autorităţile lituaniene au înregistrat peste 800 de treceri ilegale la frontiera sa cu Belarus, potrivit Frontex.

În timp ce în prima jumătate a anului majoritatea migranţilor proveneau din Irak, Iran şi Siria. Acum varietatea lor a crescut fiind înregistraţi şi cetăţeni din Congo, Gambia, Guineea, Mali şi Senegal.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici