Belarus: Principalul candidat al opoziţiei la prezidenţiale, condamnat la cinci ani de închisoare

Principalul candidat al opoziţiei belaruse la scrutinul prezidenţial din decembrie, Andrei Sannikov, a fost condamnat sâmbătă la cinci ani de închisoare, pentru provocarea de "tulburări în masă" după alegerile câştigate de Aleksandr Lukaşenko.

215 afișări
Imaginea articolului Belarus: Principalul candidat al opoziţiei la prezidenţiale, condamnat la cinci ani de închisoare

Belarus: Principalul candidat al opoziţiei la prezidenţiale, condamnat la cinci ani de închisoare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În acelaşi proces, alţi trei militanţi ai opoziţiei au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare, iar un al patrulea, la trei ani şi jumătate de închisoare.

Sannikov şi trei dintre ceilalţi acuzaţi urmează să ispăşească pedeapsa într-o colonie penitenciară.

Parchetul ceruse vineri condamnarea la şapte ani de închisoare a lui Andrei Sannikov, în vârstă de 57 de ani, judecat începând din 27 aprilie pentru "organizarea de tulburări în masă", deoarece a cerut organizarea unei manifestaţii în seara scrutinului.

Demonstraţia, marcată de incidente, a fost dispersată în forţă de poliţie, care a reţinut peste 600 de persoane, inclusiv pe principalii candidaţi ai opoziţiei la alegerile prezidenţiale.

Reprimarea manifestaţiei a fost denunţată de Statele Unite şi Uniunea Europeană, care au impus sancţiuni împotriva regimului lui Lukaşenko. Conform cifrelor oficiale, acesta a câştigat alegerile cu aproape 80 la sută din voturi, în timp ce Sannikov a obţinut numai 2,43 la sută.

Sannikov este primul fost candidat condamnat pentru incidentele din seara alegerilor, iar procesul altor patru lideri ai opoziţiei - Nikolai Statkevici, Dmitri Ouss, Vladimir Nekliaiev şi Vitali Rimaşevski - este în curs de desfăşurare. Ales Mihalevici, şi el fost candidat la prezidenţiale, a fugit din ţară şi a obţinut azil politic în Republica Cehă.

Andrei Sannikov a respins toate acuzaţiile, denunţând vineri "o răzbunare politică împotriva unui candidat la prezidenţiale care era un concurent real pentru Lukaşenko".

"Nu vreau să analizez aceste acuzaţii absurde. Audierile de la tribunal au arătat că nu au bază şi sunt inventate", a spus el, adăugând că va continua să militeze pentru schimbarea regimului, "însă prin mijloace paşnice".

Soţia lui Sannikov, ziarista Irina Khalip de la ziarul rusesc de opoziţie Novaia Gazeta, este şi ea judecată, într-un alt proces, pentru participarea la manifestaţie. Parchetul a cerut condamnarea ei la doi ani de închisoare cu suspendare, iar verdictul este aşteptat luni.

Consemnată la domiciliu şi păzită de agenţi KGB, ea nu a fost prezentă la tribunal când a fost pronunţată condamnarea soţului ei.

Andrei Sannikov este fost ministru adjunct de Externe (1995 - 1996) şi a lucrat la secretariatul ONU de la New York, dar şi pentru companii petroliere în Pakistan şi în Egipt. El este şi fondatorul celui mai popular site al opoziţiei din Belarus (charter97.org).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici