Belarusul i-a executat pe ambii condamnaţi la moarte pentru atentatul din Minsk din 2011, când 15 oameni au murit şi 160 au fost răniţi

Belarusul i-a executat pe ambii bărbaţi condamnaţi la moarte pentru atentatul de la metroul din Minsk în 2011, a anunţat duminică televiziunea publică.

950 afișări
Imaginea articolului Belarusul i-a executat pe ambii condamnaţi la moarte pentru atentatul din Minsk din 2011, când 15 oameni au murit şi 160 au fost răniţi

Belarusul i-a executat pe ambii condamnaţi la moarte pentru atentatul din Minsk din 2011, când 15 oameni au murit şi 160 au fost răniţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Familia lui Vladislav Kovalev a anunţat sâmbătă execuţia sa, citând o scrisoare primită din partea Curţii Supreme a ţării.

Duminică, televiziunea a anunţat că cei doi condamnaţi, Kovalev şi Dmitri Konovalov, au fost executaţi vineri. Pentru moment nu există o confirmare oficială a acestor execuţii.

Cei doi bărbaţi, în vârstă de 25 de ani fiecare, au fost condamnaţi la 30 noiembrie. Kovalev, după ce a mărturisit într-o primă fază, a retractat, afirmând că mărturisirile sale au fost obţinute sub violenţă, şi a negat faptele care îi erau imputate. Konovalov nu a revenit asupra declaraţiilor.

Exploziile din 11 aprilie 2011 în staţia de metrou Oktiabrskaia, în plin centrul capitalei belaruse, au provocat moartea a 15 persoane şi rănirea altor 160. Acesta este cel mai sângeros atentat din această fostă republică sovietică de la independenţa obţinută în 1991.

Rapiditatea anchetei, absenţa aparentă a unui motiv în cazul condamnaţilor şi lipsa dovezilor materiale au fost la originea ipotezei potrivit căreia tragedia ar fi fost rezultatul unui complot organizat de serviciile de securitate pentru a încerca să justifice represiunea împotriva inamicilor politici ai preşedintelui Lukaşenko.

Acesta din urmă a asigurat imediat că atentatul a fost o încercare de destabilizare a Belarusului de către inamici necunoscuţi ai statului.

Belarusul se află sub incidenţa sancţiunilor occidentale din cauza reprimării opoziţiei care s-a accentuat de la alegerile prezidenţiale controversate din decembrie 2010, câştigate de Lukaşenko. Numeroşi opozanţi au fost condamnaţi de atunci, unii la închisoare cu executare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici