Belgia propune crearea unei "liste europene a combatanţilor străini" care se alătură jihadului

Ministrul belgian de Interne, Jan Jambon, s-a pronunţat pentru crearea unei "liste europene a combatanţilor străini" care se alătură jihadului, înainte de a participa la o reuniune ministerială internaţională duminică, la Paris, consacrată luptei împotriva terorismului.

173 afișări
Imaginea articolului Belgia propune crearea unei "liste europene a combatanţilor străini" care se alătură jihadului

Belgia propune crearea unei "liste europene a combatanţilor străini" care se alătură jihadului (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Colaborarea între serviciile ţărilor noastre este crucială. Trebuie creată o listă europeană a combatanţilor străini", a precizat pe Twitter ministrul, a cărui ţară este printre cele mai mobilizate din UE pe tema combatanţilor jihadişti veniţi în Europa.

Consolidarea dispozitivului european şi internaţional împotriva terorismului era în centrul reuniunii de duminică de la Paris, la care participă 11 miniştri europeni de Interne şi secretarul american al Justiţiei, Eric Holder.

Belgia a cerut în mai multe rânduri consolidarea dispozitivului european, după atacul armat soldat cu patru morţi în mai la muzeul evreiesc din Bruxelles, pentru care este acuzat jihadistul francez Mehdi Nemmouche.

Ţara participă la un grup ad hoc format de nouă ţări UE (alături de Franţa, Germania, Marea Britanie, Spania, Olanda, Danemarca, Suedia şi Italia) care a adoptat în iulie un plan de acţiune, rămas confidenţial, pentru identificarea tinerilor europeni plecaţi să lupte alături de islamişti în străinătate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici