Belgianul Herman Van Rompuy a fost desemnat primul preşedinte al UE

Premierul belgian, Herman Van Rompuy, a fost desemnat joi seara primul preşedinte al Uniunii Europene, de către liderii europeni reuniţi la Bruxelles.

75 afișări
Imaginea articolului Belgianul Herman Van Rompuy a fost desemnat primul preşedinte al UE

Belgianul Herman Van Rompuy a fost desemnat primul preşedinte al UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noul preşedinte al Uniunii Europene a apreciat joi, în prima sa declaraţie, că Europa ar trebui să joace "un rol important" în lume şi s-a declarat în favoarea extinderii UE.

"Europa este o uniune a valorilor şi are responsabilitatea de a juca un rol important în lume", a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă, după ce a fost desemnat de către şefii de state şi guverne din UE, reuniţi la Bruxelles.

El a mai spus că vrea ca, în funcţia sa de preşedinte al Consiliului, să se mulţumeasă doar cu un rol de facilitare a compromisurilor între statele UE. El a afirmat că vrea să rămână "discret" şi nu să dea interviuri în toată presa.

Van Rompuy, care îşi va prelua funcţia la 1 ianuarie, s-a declarat de acord ca "Uniunea Europeană să continue să se extindă pentru a include şi alte ţări" în anii următori, "cu condiţia ca ele să îndeplinească toate criteriile" cerute.

Acesta este un mod de a le răspunde celor care îl acuză că se opune aderării Turciei la UE, apreciază AFP.

În 2004, într-un moment în care nu se afla în Guvernul din ţara sa, el s-a pronunţat clar împotriva unei aderări a Turciei. Acest text a fost reluat săptămâna aceasta de presa britanică, pentru a-l critica. Marea Britanie susţine candidatura Turciei.

Premierul belgian Herman Van Rompuy a fost numit joi seara primul preşedinte al Uniunii Europene, în cursul unui summit al liderilor europeni, au anunţat anterior surse diplomatice, iar informaţia a fost confirmată de premierul britanic, Gordon Brown.

Premierul britanic a confirmat de asemenea informaţiile potrivit cărora compatrioata sa, Catherine Ashton, în prezent comisar european pentru Comerţ, a fost numită Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe.

"Consiliul l-a numit pe Herman Van Rompuy drept primul preşedinte al Consiliului European şi noi îl felicităm", a declarat Brown, în cadrul unei conferinţe de presă, la finalul summitului liderilor celor 27 de state membre UE.

Van Rompuy "a adus o perioadă de stabilitate în Belgia, după luni de incertitudine", a remarcat Brown.

"Catherine Ashton va avea o poziţie unică asupra politicii externe europene în cursul următorilor cinci ani", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici