Belgrad: Proteste soldate cu 60 de răniţi şi pagube la ambasada Sloveniei

Cel puţin 30 de poliţişti şi 30 de civili au fost răniţi în cadrul protestelor de la Belgrad faţă de politica Statelor Unite şi a UE privind Kosovo, iar ambasada Sloveniei în capitala sârbă a înregistrat o serie de pagube după ce a fost atacată, relatează postul de radio B92 în pagina electronică.

1 afișare
Imaginea articolului Belgrad: Proteste soldate cu 60 de răniţi şi pagube la ambasada Sloveniei

Belgrad: Proteste soldate cu 60 de răniţi şi pagube la ambasada Sloveniei

Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a dispersa manifestanţii care i-au atacat după ce au vandalizat un restaurant McDonald's din Belgrad.

Anterior, ambasada Sloveniei fusese atacată după ce un grup de 30 de persoane a trecut de un baraj al poliţiştilor, a spart geamurile şi a vandalizat clădirea, distrugând şi incendiind mobilierul din interior şi steagurile de la balcon. Poliţiştii au reuşit să stabilizeze situaţia şi să îi îndepărteze pe manifestanţi.

Înainte de producerea acestor violenţe, câteva sute de protestatari s-au oprit pentru puţin timp în faţa clădirii Guvernului sârb, îndreptându-se apoi către ambasada americană.

Poliţiştii au securizat perimetrul dar, în pofida faptului că organizatorii au declarat că protestul va fi paşnic, au fost vandalizate maşini, manifestanţii aruncând cu pietre şi sticle incendiare către ambasada SUA şi chiar către oficiali.

Medicii de la centrul de urgenţă declară că 18 din cei 30 de ofiţeri răniţi au fost transferaţi într-o clinică militară, VMA. Peste 30 de protestatari au fost de asemenea declaraţi răniţi. Aceştia au atacat echipe ale posturilor B92, Studio B, RTS şi un fotograf al agenţiei FoNet.

Unităţi ale Poliţiei militare, dar şi ale jandarmeriei de elită, au reuşit să îi îndepărteze pe protestatari de sediul ambasadei. Revolta s-a extins însă, fiind vandalizate maşini, semne de circulaţie şi containere din toată capitala.

Mai de vreme, protestatarii, care au declarat că vor "bloca în permanenţă clădirea", arborau drapelul Serbiei scandând "Kosovo este Serbia", "nu vom renunţa la Kosovo". Un slogan rezervat cândva lui Slobodan Miloşevici şi mitingurilor opoziţiei împotriva regimului său, a fost îndreptat acum împotriva premierului Voislav Koştuniţa, "Salvează Serbia şi sinucide-te, Koştuniţa". Manifestanţii au scandat de asemenea numele lui Ratko Mladici, acuzat de crime de război, şi sloganuri împotriva albanezilor, incitând la violenţă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici