Bellingcat: Iranul foloseşte buldozere la locul prăbuşirii avionului ucrainian

Iranul foloseşte buldozere la locul prăbuşirii avionului ucrainian, acţiune care ar putea îngreuna sau chiar face imposibilă reconstituirea a ceea ce s-a întâmplat cu adevărat, relatează Business Insider, citânt investigatori Bellingcat, grupul internaţional de experţi şi jurnalişti cu sediul în Marea Britanie.

2286 afișări
Imaginea articolului Bellingcat: Iranul foloseşte buldozere la locul prăbuşirii avionului ucrainian

Sursa: Profimedia Images

UPDATE Un jurnalist CBS a relatat că Iranul a „curăţat locul prăbuşirii avionului”, îndepărtând toate resturile aeronavei.
 
Imaginile şi relatările de la locul tragediei arată cel puţin un buldozer care lucrează la mutarea resturilor rezultate în urma prăbuşirii avionului Boeing 737-800, în care şi-au pierdut viaţa toate cele 176 de persoane aflate la bord. 
 
 
Dovezile fizice de la locul prăbuşirii ar putea oferi mai multe informaţii despre cele întâmplate, cu atât mai mult cu cât situaţia tensionată dintre Iran şi SUA a dus la ipoteze care învinuiesc ambele părţi pentru tragedia aviatică. Folosind buldozere, probele de la faţa locului ar putea fi compromise, conform Business Insider.
 
Giancarlo Fiorella, cercetător al site-ului de investigaţii Bellingcat, a distribuit fotografii în care pot fi observate utilajele grele, în funcţiune. „Fotografiile mă deranjează profund, întrucât aceasta ar putea fi scena unei crime", a declarat Fiorella pentru Channel 4 News. „Nimeni n-ar trebui să deranjeze locul accidentului înainte de a fi efectuată o investigaţie amănunţită.”
 
Eliot Higgins, un alt investigator de la Bellingcat, a replicat că folosirea buldozerelor va face „aproape imposibilă” desfăşurarea cercetărilor care să conducă la descoperirea adevărului.
 
Încă nu este clar dacă Statelor Unite le va fi permis accesul la locul accidentului pentru a efectua propria investigaţie, dar CNN a transmis că Iranul i-a invitat pe americani la anchetă, în poziţia de „producători Boeing”, citând Fars News Agency.
 
Potrivit declaraţiilor lui Ali Abedzadeh, şeful Organizaţia Aviaţiei Civile din Iran, statul din Orientul Mijlociu nu intenţionează să predea informaţiile despre cutia neagră a avionului către Boeing ori SUA. În plus, un raport preliminar al anchetei iraniene a dezvăluit că datele şi comunicaţiile din „cutia neagră” de la bordul avionului au fost deteriorate şi parţial pierdute.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici