Benedict al XVI-lea a abordat problema libertăţilor fundamentale în încheierea vizitei din Cuba

Papa Benedict al XVI-lea a solicitat miercuri autorităţilor cubaneze să acorde exercitarea deplină a libertăţilor fundamentale cubanezilor şi a condamnat "măsurile economice restrictive" ale embargoului american asupra Cubei.

151 afișări
Imaginea articolului Benedict al XVI-lea a abordat problema libertăţilor fundamentale în încheierea vizitei din Cuba

Papa Benedict al XVI-lea (Imagine: Mediafax foto/AFP)

În cadrul unei ceremonii la aeroport în prezenţa preşedintelui Raul Castro înainte de a părăsi capitala cubaneză pentru Roma, Papa a vorbit din nou despre necesitatea Cubei de a "clădi o societate reînnoită şi reconciliată, cu noi orizonturi".

"Ca nimeni să nu fie împiedicat să participe la această misiune încântătoare de o limitare a libertăţilor sale fundamentale", a continuat el.

Anterior, într-un scurt discurs, preşedintele Raul Castro s-a declarat mulţumit că această vizită s-a desfăşurat într-un "context de înţelegere reciprocă".

"Cuba a avut mereu ca obiectiv principal demnitatea deplină a omului", a afirmat Raul Castro subliniind că "aceasta se construieşte nu doar pe baze materiale, dar şi pe valorile spirituale precum generozitatea, solidaritatea, sentimentul dreptăţii, altruismul şi respectul reciproc".

Papa Benedict al XVI-lea a subliniat de asemenea că "măsurile economice restrictive, împuse din exteriorul ţării, apasă greu asupra populaţiei" cubaneze. referindu-se la embargoul impus de Washington Cubei pentru o jumătate de secol.

"Momentul actual necesită urgent ca în coabitarea umană, naţională şi internaţională să fie eradicate poziţiile fixe şi punctele de vedere unilaterale care tind să facă înţelegerea mai dificilă şi efortul de colaborare, ineficient", a remarcat Papa, într-un apel indirect către Statele Unite şi Cuba să dialogheze şi să îşi schimbe atitudinile dure.

"Eventualele dezacorduri şi problemele trebuie să se rezolve în căutarea neobosită a ceea ce ne uneşte pe toţi într-un dialog răbdător şi sincer, în înţelegerea reciprocă şi într-o dorinţă sinceră de a asculta ce acceptă obiectivele purtătoare de noi speranţe", a apreciat acesta.

Papa a amintit tema care îi este dragă lui : educaţia şi libertatea: "Respectul şi cultura libertăţii (...) sunt strict necesare pentru a răspunde în manieră adecvată cerinţelor fundamentale ale demnităţii şi pentru a construi astfel o societate unde fiecare se consideră un protagonist indispensabil în viitorul vieţii sale, al familiei sale şi al patriei", a spus Joseph Ratzinger într-o critică a conducerii şi a absenţei de iniţiative personale din cadrul sistemelor comuniste.

"Cuba, învie credinţa strămoşilor tăi, ia-ţi de acolo forţa să îţi clădeşti un viitor mai bun", a declarat Papa la finalul discursului său de plecare.

Avionul Papei a părăsit aeroportul Jose Marti din Havana la ora locală 17:40 (01:40, ora României).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici