Benjamin Netanyahu a promis să continue construcţiile în colonii

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis să continue construcţiile în colonii, în pofida criticilor Statelor Unite, care supraveghează procesul de pace.

80 afișări
Imaginea articolului Benjamin Netanyahu a promis să continue construcţiile în colonii

Benjamin Netanyahu a promis să continue construcţiile în colonii

"Nu vom înceta nicio clipă să ne construim ţara, să ne consolidăm, să dezvoltăm (...) coloniile", a declarat Netanyahu, miercuri seară, în cadrul unei reuniuni politice, potrivit postului de radio militar.

Aceste declaraţii intervin în momentul în care, potrivit cotidianului Haaretz, Washingtonul a solicitat Israelului să nu anunţe noi licitaţii pentru construcţii în Cisiordania, ocupată, şi Ierusalimul de Est, anexat, concomitent cu eliberarea a 26 de prizonieri palestinieni, prevăzută pentru 29 decembrie.

Înainte de reluarea discuţiilor de pace israeliano-palestiniene, la 30 iulie, sub egida Statelor Unite, Netanyahu a acceptat ca Israelul să elibereze 104 prizonieri palestinieni, în etape, în funcţie de evoluţiile din cadrul negocierilor.

Statul evreu a eliberat deja, la 13 august şi la 30 octombrie, două loturi de prizonieri, ambele de câte 26 de persoane.

"Eu ştiu că ne spun întotdeauna că nu avem pace din cauza coloniilor, din cauza faptului că suntem prezenţi în Iudeea şi Samaria (Cisiordania), dar aceasta nu este adevărat", a subliniat Netanyahu.

Secretarul de Stat american John Kerry, care a efectuat nouă vizite în regiune, începând din martie, cu scopul de a încerca să impulsioneze negocierile, a reafirmat în repetate rânduri poziţia Statelor Unite potrivit căreia coloniile sunt "nelegitime".

"Nu există pace din cauza opoziţiei continue faţă de existenţa unui stat naţional evereiesc (...). Noi avem dreptul la un astfel de stat, la fel ca şi celelalte popoare", a adăugat Netanyahu.

În cadrul ultimului val de eliberare a unor prizonieri palestinieni, Israelul a anunţat construirea a 5.000 de locuinţe în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est.

În răspuns, palestinienii au ameninţat cu retregerea completă din negocieri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici