Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, vizat de o investigaţie penală

Procuratura generală a Israelului a ordonat, miercuri seară, iniţierea unei anchete penale pe numele premierului Benjamin Netanyahu, afirmă surse citate de presa israeliană.

2062 afișări
Imaginea articolului Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, vizat de o investigaţie penală

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, vizat de o investigaţie penală - surse (Imagine: AFP / Mediafax Arhiva Foto)

"Premierul Benjamin Netanyahu este cercetat penal în două dosare", au declarat miercuri seară surse judiciare citate de postul tv Channel 10.

Ministerul israelian al Justiţiei a refuzat să facă vreun comentariu pe această temă, potrivit agenţiei Reuters şi site-ului de ştiri YnetNews.com.

Conform Channel 10, unul dintre cazurile anchetate de procurorul-general israelian, Avihai Mandelblit, nu este cunoscut publicului.

Benjamin Netanyahu a respins orice neregulă într-un dosar care îl vizează pe avocatul său privind un potenţial conflict de interese la achiziţionarea unor submarine din Germania.

Potrivit unor surse judiciare citate de cotidianul Times of Israel, Benjamin Netanyahu este cercetat penal pentru luare de mită şi fraudă, urmând să fie chemat la audieri.

Ar exista suspiciuni, potrivit surselor citate, că Benjamin Netanyahu ar fi primit mită, în 2009, un milion de euro de la un om de afaceri francez condamnat pentru fraudă, Arnaud Mimran.

În luna mai, şeful Inspectoratului de stat pentru Audit din Israel, Yosef Shapira, a emis un raport care critica vizite efectuate de Benjamin Netanyahu în străinătate, în unele cazuri alături de soţie şi de copii, în perioada 2003-2005, când era ministru de Finanţe.

De asemenea, în noiembrie, au existat solicitări ca Benjamin Netanyahu să fie investigat pentru rolul jucat în semnarea de către Ministerul israelian al Apărării a unui contract pentru achiziţionarea de submarine de la o companie germană care are acţionari din Liban şi Iran. Compania respectivă, ThyssenKrupp, este reprezentată în Israel de avocatul personal al lui Benjamin Netanyahu, David Shimron. Firma germană a vândut deja Israelului şase submarine, iar contracul prevede achiziţionarea altora, deşi experţii militari independenţi susţin că submersibilele nu sunt necesare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici