Berlinul, "foarte îngrijorat" cu privire la reformele politice din România

Berlinul este "foarte îngrijorat" cu privire la reformele politice din România şi are "îndoieli serioase cu privire la legitimitatea lor", a declarat vineri, într-o conferiţă de presă obişnuită, Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului German.

1066 afișări
Imaginea articolului Berlinul, "foarte îngrijorat" cu privire la reformele politice din România

Berlinul, "foarte îngrijorat" cu privire la reformele politice din România (Imagine: Octav Ganea / MediafaxFoto)

"Aşa cum ştiţi, fără îndoială, Guvernul Ponta a întreprins modificări la legea Curţii Constituţionale", a explicat purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel. "Este un demers faţă de care Guvernul federal este foarte îngrijorat", a adăugat Seibert.

"Noi avem convingerea că independenţa şi capacitatea de acţiune a Curţii Constituţionale române nu trebuie să fie puse în discuţie", a precizat el, insistând atât asupra necesităţii păstrării echilibrului puterilor în România, cât şi asupra independenţei necesare fiecăreia dintre aceste puteri.

"Într-adevăr, Guvernul federal are îndoieli importante cu privire la legitimitatea măsurilor adoptate de Guvernul Ponta", a mai declarat Seibert.

"Evoluţiile actuale vor fi luate în calcul (atât) în cadrul Mecanismului de Cooperare (şi Verificare, MCV) al Uniunii Europene", cât şi în examinarea problemei "aderării depline" a ţării la Spaţiul Schengen, a subliniat purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel. "Guvernul federal va discuta îndeaproape cu partenerii săi europeni despre acest subiect", a adăugat el.

Coaliţia de centru-stânga aflată la putere în România, condusă de către premierul Victor Ponta, a declanşat miercuri o procedură de destituire a preşedintelui de centru-dreapta Traian Băsescu, în contextul în care unele organizaţii nonguvernamentale denunţă un "atac împotriva instituţiilor democratice" fără precedent de la prăbuşirea dictaturii comuniste, în 1989.

Ponta a ţinut să răspundă vineri "îngrijorărilor legitime" ale partenerilor europeni şi internaţionali, dând asigurări că România va "rămâne o ţară stabilă, în care statul de drept este respectat".

El a anunţat că va efectua o vizită la Bruxelles săptămâna viitoare, pentru a "oferi garanţii" partenerilor europeni ai României.

Problema aderării României la Spaţiul Schengen urmează să fie reexaminată în septembrie de către liderii ţărilor UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici