Berlinul îşi mobilizează serviciile competente în urma alertei nucleare

Guvernul german a mobilizat, miercuri seara, serviciile competente, în urma unei alerte europene, declanşată de un incident la o centrală nucleară din Slovenia, şi aşteaptă o primă evaluare, a declarat un oficial guvernamental de rang înalt.

18 afișări
Imaginea articolului Berlinul îşi mobilizează serviciile competente în urma alertei nucleare

Berlinul îşi mobilizează serviciile competente în urma alertei nucleare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Guvernul federal a mandatat serviciile sale competente pentru a examina incidentul", a declarat secretarul de stat pentru Mediu, Michael Mueller.

Organizaţia ecologistă Greenpeace din Germania a subliniat la rândul său că o atsfel de alertă nucleară europeană este "foarte neobişnuită".

Comisia Europeană a declanşat miercuri sistemul european de alertă privind riscurile radioactive, în urma unui incident la centrala nucleară de la Krsko, din Slovenia.

O purtătoare de cuvânt a preşedinţiei slovene a UE de la Bruxelles, Maja Kocijanic, a declarat la rândul său că scurgerea detectată în sistemul de refrigerare al centralei nu este legată de vreo materie radioactivă, ci de apă, şi că "nu există nici un pericol pentru populaţie şi mediu".

Centrala de la Krsko, situată la 120 de kilometri de Ljubljana, a fost oprită timp de o lună la sfârşitul anului trecut, pentru lucrări de întreţinere.

Exploatată în comun de Slovenia şi Croaţia, centrala a fost construită de consorţiul americano-japonez Westinghouse şi a intrat în funcţiune în 1983. Ea produce 20 la sută din electricitatea consumată de Slovenia şi 15 la sută din cea utilizată în Croaţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici