Berlusconi şi-a proclamat victoria în alegeri, anunţând "luni dificile"

Liderul dreptei italiene Silvio Berlusconi şi-a proclamat luni seara victoria în alegerile legislative şi a anunţat că pe italieni îi aşteaptă "luni dificile", potrivit declaraţiilor pe care le-a făcut prin telefon pentru două posturi de televiziune.

12 afișări
Imaginea articolului Berlusconi şi-a proclamat victoria în alegeri, anunţând "luni dificile"

Berlusconi şi-a proclamat victoria în alegeri, anunţând "luni dificile" (Imagine: Mediafax Foto)

"Da, am câştigat şi nu am încetat să spun acest lucru pe durata întregii campanii electorale", a declarat Silvio Berlusconi, într-o emisiune la postul de televiziune RAI.

"Voi guverna timp de cinci ani", a adăugat el, anunţând "luni dificile" care vor "necesita un mare curaj" din partea italienilor.

El a afirmat că cele două dosare prioritare vor fi criza deşeurilor din Neapole şi regiunea din împrejurimi, dar şi dosarul companiei aeriene Alitalia.

"În Senat, vom avea o majoritate care ne va permite să lucrăm pentru a aproba, fie şi cu mici întârzieri, măsurile care vor fi necesare", a apreciat el într-o intervenţie la un post al grupului Mediaset, aflat în proprietatea companiei familiei sale.

Potrivit proiecţiilor institutelor de sondare, dreapta condusă de Silvio Berlusconi a câştigat alegerile legislative, obţinând majoritatea absolută în Senat şi Camera Deputaţilor, în faţa Partidului Democrat condus de Walter Veltroni.

Liderul în vârstă de 71 de ani a precizat că formarea Guvernului său "nu va lua mult timp", indicând că a vorbit deja cu aliaţii săi Gianfranco Fini (Alianţa naţională, dreapta conservatoare) şi Umberto Bossi (Liga Nordului, populistă) şi că are deja "totul în cap". El a promis de altfel că va numi "cel puţin patru femei în Guvern".

Silvio Berlusconi şi-a reiterat acuzaţiile de fraudă împotriva stângii din cadrul legislativelor din 2006, câştigate de Romano Prodi (centru-stânga).

"A fost o întrerupere negativă a activităţii noastre. Vă spun ceea ce cred: alegerile din 2006 nu au fost în regulă, iar acest lucru s-a demonstrat în rezultatele votului de astăzi", a subliniat el.

Berlusconi a declarat totodată că este "pregătit să lucreze cu opoziţia privind reformele (constituţionale)".

El a confirmat în final că va efectua prima călătorie în străinătate ca şef al Guvernului în Israel, pentru a sărbători cea de a 60-a aniversare de la crearea statului evreu la 8 şi 9 mai.

Potrivit unei proiecţii în mandate a Intitutului Piepoli, dreapta a obţinut majoritatea absolută în Senat - 164 din cele 315 locuri şi este de asemenea câştigătoare cu 8,8 puncte şi în Camera Deputaţilor, potrivit institutului Ipsos pentru Mediaset.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici