Bernie Sanders: Trump profită de forţele ce au cauzat Brexit. Este necesar un nou model economic, dar fără demagogie

Candidatul Bernie Sanders a lansat un apel în care cere Partidului Democrat din SUA "să se trezească" pentru a putea învinge forţele care îl susţin pe republicanul Donald Trump, similare cu cele favorabile Brexit, pledând pentru reformarea modelului economic global, dar fără demagogie şi xenofobie.

1043 afișări
Imaginea articolului Bernie Sanders: Trump profită de forţele ce au cauzat Brexit. Este necesar un nou model economic, dar fără demagogie

Bernie Sanders: Trump profită de forţele ce au cauzat Brexit. Este necesar un nou model economic,dar fără demagogie

"Surpriză! Angajaţii din Marea Britanie, dintre care mulţi au observat scăderea nivelului de trai în timp ce veniturile persoanelor bogate au crescut, au întors spatele Uniunii Europene şi unei economii globalizate care pare să îi neglijeze pe ei şi copiii lor. Şi nu suferă doar britanicii. Economia din ce în ce mai globalizată, construită şi menţinută de elitele economice ale lumii, neglijează oamenii peste tot. În mod incredibil, cei mai bogaţi 62 de oameni de pe planetă deţin o avuţie egală cu cea a jumătate din populaţia lumii - 3,6 miliarde de oameni. Unu la sută dintre oameni sunt mai bogaţi decât restul de 99 la sută. Bogaţii se bucură de un lux de neimaginat în timp ce miliarde de oameni îndură o sărăcie abjectă, şomaj, servicii medicale, educaţionale şi locuinţe inadecvate", a scris senatorul Bernie Sanders, înscris în cursa pentru desemnarea candidatului democrat la preşedinţia SUA, într-un editorial publicat în cotidianul The New York Times.

"Oare o astfel de respingere a actualului model economic global se poate produce şi în Statele Unite? În mod categoric, s-ar putea întâmpla. În timpul campaniei pentru a fi desemnat candidat democrat la preşedinţia SUA, am vizitat 46 de state americane. Ceea ce am văzut şi auzit de multe ori au fost realităţi dureroase pe care liderii politici şi presa nici măcar nu le recunosc", a subliniat Bernie Sanders, notând că aproape 47 de milioane de americani trăiesc în sărăcie, iar 28 de milioane nu au asigurări de sănătate.

"Trebuie să fim clari. Economia mondială nu funcţionează în favoarea majorităţii oamenilor din SUA şi din lume. Este un model economic dezvoltat de elitele economice în beneficiul elitelor economice. Sunt necesare schimbări reale. Dar nu avem nevoie de schimbări bazate pe demagogia, bigotismul sau pe sentimentele antiimigraţie care au marcat atât de mult strategia politică a grupului care susţine ieşirea Marii Britanii din UE şi care sunt elemente centrale în mesajul lui Donald Trump", potenţialul candidat republican la preşedinţia SUA, a subliniat Sanders.

"Avem nevoie de un preşedinte care să susţină activ cooperarea la nivel internaţional, care să aducă popoarele mai aproape unul de celălalt, care să reducă hipernaţionalismul şi riscul războaielor. Avem nevoie de un preşedinte care să respecte drepturile democratice ale cetăţenilor, care să lupte pentru o economie care să protejeze interesele angajaţilor, nu doar pe cele ale companiilor de pe Wall Street, ale producătorilor de medicamente şi alte interese speciale ale celor puternici", insistă Bernie Sanders în editorialul intitulat "Partidul Democrat trebuie să se trezească".

"Trebuie să respingem politicile de tip «comerţ liber» şi să trecem la «comerţ corect» (...) Trebuie să punem capăt scandalului internaţional în care companii multinaţionale şi bogaţii evită să plătească taxe de mii de miliarde de dolari în propriile ţări. Trebuie să creăm locuri de muncă în întreaga lume prin combaterea încălzirii globale şi prin depăşirea sistemului energetic bazat pe combustibili fosili. Sunt necesare eforturi internaţionale pentru diminuarea bugetelor militare şi pentru eliminarea cauzelor războaielor: sărăcia, ura, lipsa de speranţă şi ignoranţa", a subliniat Sanders.

"Ideea că Donald Trump ar putea beneficia de forţele care au oferit taberei pro-Brexit majoritate în Marea Britanie trebuie să tragă un semnal de alarmă în Partidul Democrat din SUA. (...) În acest moment crucial, Partidul Democrat şi viitorul preşedinte democrat al SUA trebuie să arate clar că suntem de partea celor care luptă şi care au fost lăsaţi de o parte. Trebuie să construim economii naţionale şi globale care să funcţioneze pentru toţi, nu doar pentru câţiva miliardari", a concluzionat Bernie Sanders.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici