Bibliotecile dintr-un comitat din Texas rămân deschise, deşi autorităţile reclamă cărţi nepotrivite

Bibliotecile publice ale unui comitat rural din Texas vor rămâne deschise în timp ce continuă o luptă în instanţă pentru a stabili dacă oficialii locali pot retrage cărţi considerate nepotrivite, potrivit Reuters.

266 afișări
Imaginea articolului Bibliotecile dintr-un comitat din Texas rămân deschise, deşi autorităţile reclamă cărţi nepotrivite

Bibliotecile dintr-un comitat din Texas rămân deschise, deşi autorităţile reclamă cărţi nepotrivite

Comisarii comitatului Llano din centrul Texasului au ţinut o şedinţă specială pentru a lua în considerare închiderea celor trei filiale ale bibliotecii publice după decizia unui judecător federal de a readuce cărţile interzise pe rafturi şi de a nu mai cenzura.

Comitatul Llano - cu o populaţie de aproximativ 22.000 de locuitori, situat la aproximativ 100 de kilometri nord-vest de Austin - este cel mai recent punct din bătălia privind cărţile din bibliotecile din Statele Unite.

Cei patru comisari şi judecătorul tribunalului comisarilor din comitatul Llano, aşa cum este cunoscut organul de conducere, au ascultat 15 membri ai publicului în timpul unei şedinţe tensionate înainte de a intra în sesiune executivă. Majoritatea celor care au luat cuvântul au dorit ca bibliotecile să rămână deschise.

„Vrea Llano, Texas, să fie cunoscut ca oraşul care a închis biblioteca publică?”, a întrebat Lee Nelms, un locuitor. „Asta ar însemna că ar suna clopotul de moarte pentru o comunitate vibrantă”.

Dar alţii au spus că au vrut ca bibliotecile să fie închise până când cărţile pe care le-au etichetat ca fiind „pornografice” vor fi scoase. Ei au citit cu voce tare scene de sex explicit din cărţi.

Judecătorul Ron Cunningham, cel mai înalt oficial ales al comitatului, a anunţat după şedinţa executivă că bibliotecile vor rămâne deschise şi a spus că „vom încerca acest lucru în instanţă, nu prin intermediul social media sau prin intermediul presei”.

El a spus că au fost readuse cărţile pe rafturi, dar nu a precizat când.

Printre cărţile scoase, potrivit procesului, se numără „Caste: Originile nemulţumirii noastre”, de Isabel Wilkerson, laureată a premiului Pulitzer, şi „They Called Themselves the K.K.K.: The Birth of an American Terrorist Group”, de Susan Campbell Bartoletti.

Peste 1.600 de titluri, majoritatea abordând rasismul şi problemele LGBTQ, au fost retrase din bibliotecile din 32 de state în ultimul an, potrivit organizaţiei de scriitori PEN America.

Niciun stat nu interzice mai multe cărţi decât Texas, potrivit PEN America.

„Bibliotecile publice nu sunt menite să servească anumite facţiuni ideologice”, a declarat Kasey Meehan, care conduce proiectul „Freedom to Read” al PEN America. „Ele sunt menite să servească comunitatea”.

În 2021, unii cetăţeni din comitatul Llano au început să ceară eliminarea cărţilor care au fost incluse pe lista de titluri care ar trebui interzise de un deputat republican din Texas.

Consiliul bibliotecii a opus rezistenţă, iar în 2022 a fost dizolvat de comisarii comitatului. Comisarii au „umplut apoi noul consiliu al bibliotecii cu persoane numite politic”, potrivit procesului.

Judecătorul Robert Pitman de la Curtea Districtuală a SUA pentru Districtul de Vest din Texas a emis la 30 martie un ordin preliminar prin care ordonă comitatului Llano să readucă pe rafturile bibliotecii „toate cărţile tipărite care au fost eliminate din cauza punctului de vedere sau a conţinutului lor”. De asemenea, a ordonat să nu mai fie scoase alte cărţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici