Biden către Netanyahu: Protejaţi civilii din Gaza sau politica SUA se va schimba

  • Preşedintele Joe Biden a ameninţat că va condiţiona sprijinul pentru ofensiva Israelului în Gaza de luarea unor măsuri concrete pentru protejarea personalului umanitar şi a civililor.
  • Este pentru prima dată când acesta încearcă să folosească ajutorul american pentru a influenţa comportamentul militar israelian.
985 afișări
Imaginea articolului Biden către Netanyahu: Protejaţi civilii din Gaza sau politica SUA se va schimba

Biden către Netanyahu: Protejaţi civilii din Gaza sau politica SUA se va schimba

Avertismentul lui Biden, transmis joi în cadrul unei convorbiri telefonice cu premierul Benjamin Netanyahu, a urmat unui atac israelian mortal asupra lucrătorilor umanitari de la World Central Kitchen, notează Reuters.

Israelul a declarat că atacul a fost o greşeală.

Preşedintele american, un susţinător al Israelului, a rezistat presiunilor de a suspenda ajutorul sau de a opri transportul de arme către această ţară. Avertismentul său a marcat prima dată când a ameninţat că ar putea condiţiona ajutorul, o evoluţie care ar putea schimba dinamica războiului de aproape şase luni.

Biden "a precizat în mod clar necesitatea ca Israelul să anunţe şi să pună în aplicare o serie de măsuri specifice, concrete şi măsurabile pentru a rezolva problema daunelor provocate civililor, a suferinţelor umanitare şi a siguranţei lucrătorilor umanitari", a declarat Casa Albă cu privire la convorbirea telefonică a liderilor.

Aceasta a precizat că apelul a durat aproximativ 30 de minute.

Preşedintele "a precizat că politica americană în ceea ce priveşte Gaza va fi determinată de evaluarea noastră cu privire la acţiunea imediată a Israelului cu privire la aceste măsuri", a arătat Casa Albă într-un comunicat.

Washingtonul este principalul furnizor de arme al Israelului, iar administraţia Biden i-a asigurat în cea mai mare parte un scut diplomatic la Naţiunile Unite.

În cadrul unui briefing după convorbire, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a refuzat să detalieze orice schimbări specifice pe care SUA le-ar face în politica sa faţă de Israel şi Gaza. El a spus doar că Washingtonul speră să vadă un anunţ privind măsurile israeliene în "orele şi zilele următoare".

Sugerând că o schimbare a politicii americane faţă de Gaza este posibilă dacă Israelul nu abordează situaţia umanitară din enclava palestiniană, Biden şi-a canalizat propria frustrare, împreună cu presiunea tot mai mare din partea bazei sale politice de stânga din Partidul Democrat, pentru a opri crimele şi a atenua foamea în rândul civililor nevinovaţi.

Întrebat despre posibile schimbări în politica americană, purtătorul de cuvânt al lui Netanyahu, Tal Heinrich, a declarat pentru Fox News: "Cred că este ceva ce Washingtonul va trebui să explice".

Ulterior, Casa Albă a salutat măsurile luate de Israel de a deschide portul Ashdod şi punctul de trecere Erez pentru a creşte livrările de asistenţă umanitară şi de a intensifica livrările din Iordania direct în Gaza.

Luni, Israelul a lansat un atac care a ucis şapte lucrători ai grupului World Central Kitchen, fondat de celebrul bucătar Jose Andres. Andres a declarat miercuri, într-un interviu acordat Reuters, că atacul israelian a vizat lucrătorii săi umanitari "sistematic, maşină cu maşină".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici