Biden despre Taiwan: SUA sunt gata să intervină în cazul unei invazii

Interviul preşedintelui SUA la postul american CBS, emisiunea „60 Minutes”, a provocat „opoziţia fermă” a administraţiei de la Beijing.

1257 afișări
Imaginea articolului Biden despre Taiwan: SUA sunt gata să intervină în cazul unei invazii

Biden despre Taiwan: SUA sunt gata să intervină în cazul unei invazii

Încă un război stă să izbucnească în lume. „Dacă ar exista un atac fără precedent, trupele americane ar apăra Taiwanul”, a afirmat Joe Biden la la CBS, în emisiunea „'60 Minutes”, care a fost difuzată aseară, perturbând şi mai mult echilibrul deja instabil dintre China şi Statele Unite.

Declaraţiile preşedintelui american se adaugă la o serie de acţiuni - cel mai recent vizita în Taiwan a preşedintelui Camerei - Nancy Pelosi -, care sunt interpretate de Beijing ca o ingerinţă externă gravă.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, în cadrul briefing-ului zilnic, şi-a exprimat „opoziţia fermă” faţă de opiniile lui Biden şi, comentând interviul, a declarat că China „îşi rezervă dreptul de a lua toate măsurile necesare”. 

„Spre deosebire de Ucraina, pentru a fi clar, ar apăra forţele americane, bărbaţi şi femei din SUA, Taiwanul în cazul unei invazii chineze?”, a fost chestionat preşedintele Statelor Unite, care a răspuns fără ezitare „Da”, apoi a precizat că politica SUA cu privire la Taiwan rămâne neschimbată.

Washingtonul a rupt relaţiile diplomatice formale cu insula în 1979, trecând la recunoaşterea Beijingului ca unic reprezentant al Chinei. În acelaşi timp, însă, Statele Unite şi-au menţinut un rol decisiv în sprijinirea Taiwanului.

În conformitate cu Legea relaţiilor cu Taiwan, asigură provizii militare democraţiei insulare, pentru a-şi asigura autoapărarea împotriva forţelor armate ale Beijingului.

În interviu, Biden a reiterat că Statele Unite nu susţin independenţa insulei şi rămân angajate într-o politică „One China”, în care Washingtonul recunoaşte Beijingul, şi nu Taipeiul.

Ministerul taiwanez de Externe şi-a exprimat „mulţumirea sinceră” preşedintelui SUA pentru „reafirmarea promisiunii puternice a guvernului SUA de securitate în Taiwan”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici