Joe Biden se gândeşte serios dacă să scoată Rusia din SWIFT - CNN

Preşedintele SUA, Joe Biden, analizează serios dacă să scoată Rusia din SWIFT, reţeaua de înaltă securitate care conectează mii de instituţii financiare din întreaga lume, dar nu a luat încă o decizie finală, potrivit mai multor apropiaţo, scrie CNN.

4203 afișări
Imaginea articolului Joe Biden se gândeşte serios dacă să scoată Rusia din SWIFT - CNN

Decizia de a declanşa această acţiune a fost întotdeauna condiţionată de aprobarea Uniunii Europene, care a fost divizată într-o dezbatere controversată timp de săptămâni întregi cu privire la această acţiune.

Dar oficialii americani şi omologii lor din UE au continuat să cântărească opţiunile, inclusiv sancţiuni pentru a elimina din reţea bănci şi entităţi individuale, în loc de întreaga economie rusă, spun oficialii.

Măsura ar fi considerată opţiunea nucleară în ceea ce priveşte răspunsurile la invazia Rusiei în Ucraina. Biden şi consilierii săi au subliniat cât de complicat ar fi să blocheze Rusia de la SWIFT, menţionând că SUA nu pot acţiona unilateral.

Dar de la conferinţa de presă a lui Biden, care a anunţat noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru atacul neprovocat, administraţia pare să se apropie de această poziţie, deoarece alţi aliaţi europeni ţi-au declarat acum sprijinul.

Administraţia a discutat această chestiune cu Rezerva Federală, care ar aveaun cuvânt de spus în orice decizie, potrivit unui oficial. Iar oficialii americani au purtat discuţii cu Uniunea Europeană cu privire la o posibilă mişcare.

Un oficial al administraţiei a declarat că este posibil să apară sancţiuni suplimentare dacă Kievul, capitala ucraineană asediată, va cădea. Dar nu a fost clar dacă acestea ar include SWIFT sau dacă eliminarea Rusiei din SWIFT ar putea avea loc înainte.

Un oficial de la Casa Albă a declarat pentru CNN că "aşa cum preşedintele şi oficialii administraţiei au spus clar, ne concentrăm pe coordonarea cu aliaţii şi partenerii pentru a-i impune lui Putin costuri suplimentare pentru războiul pe care l-a ales", dar a refuzat să facă alte comentarii.

Sâmbătă, Italia a semnalat că va sprijini luarea de măsuri pentru a expulza Rusia din SWIFT, după ce premierul Mario Draghi i-a spus preşedintelui ucrainean Volodymyr Zelensky că "Italia susţine pe deplin linia Uniunii Europene privind sancţiunile împotriva Rusiei, inclusiv cele referitoare la SWIFT, şi va continua să facă acest lucru".

Comentariile lui Draghi sunt notabile, având în vedere nevoia economiei italiene de energie, dar principala opoziţie faţă de luarea acestei măsuri a venit din partea Germaniei, spun oficialii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici