Biden vorbeşte despre securitatea globală şi schimbările climatice la ONU, însă de unul singur. Ceilalţi lideri din Consiliul de Securitate ONU au fost absenţi

  • Biden a făcut un apel la acţiune şi solidaritate în faţa provocărilor globale, cum ar fi schimbările climatice şi războiului din Ucraina
  • Absenţa celorlalţi membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate ar putea trage semnale de alarmă că ordinea mondială este în pericol
  • Biden doreşte lărgirea Consiliului de Securitate cu noi membri permanenţi
1567 afișări
Imaginea articolului Biden vorbeşte despre securitatea globală şi schimbările climatice la ONU, însă de unul singur. Ceilalţi lideri din Consiliul de Securitate ONU au fost absenţi

Mediafax Foto

Într-un discurs ţinut marţi la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, Biden a sugerat că dacă SUA şi alte naţiuni care au furnizat Ucrainei arme şi bani ar reţine sprijinul, fiecare naţiune s-ar simţi vulnerabilă şi izolată în faţa unui atac.

,,Dacă permiteţi ca Ucraina să fie sfâşiată, este sigură independenţa vreunei naţiuni?” a spus Biden. ,,Respectuos sugerez că răspunsul este nu”.

Biden a vorbit şi despre schimbările climatice. 

,,Vedem peste tot. Valuri de căldură record în Statele Unite şi China. Incendii care devastează America de Nord şi sudul Europei. Un al cincilea an de secetă în Cornul Africii. Inundaţii tragice, tragice în Libia. Inima mea este alături de oamenii din Libia care au ucis mii, mii de oameni. Împreună, aceste instantanee spun o poveste urgentă despre ce ne aşteaptă dacă nu reuşim să reducem dependenţa noastră de combustibilii fosili şi să începem să adaptăm lumea la schimbările climatice", a spus preşedintele american Joe Biden într-un discurs ţinut la ONU. 

Cu toate că discursul preşedintelui a abordat problemele globale importante ale prezentului, celelalte patru state membre ale Consiliului de Securitate ale Naţiunilor Unite, care sunt de altfel şi puteri nucleare, au fost absente. Rishi Sunak, premierul britanic, Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, amândoi confruntaţi cu grave probleme economice şi sociale pe plan intern, nici  Xi Jinping, preşedintele Republicii Populare Chineze, aflat în conflict cu Taiwanul, şi nici preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, aflat în război cu Ucraina, nu au fost prezenţi, iar analiştii geopolitici trag semnale de alarmă. 

Editorialistul Cristian Munteanu comentează despre rolul Naţiunilor Unite în prezent. 

,,În afara SUA, niciun membru permanent al Consiliului de Securitate nu este prezent, nici China nu este prezentă , nici Marea Britanie, nici Franţa, şi atunci? Vedeţi, organizaţia se baza pe acest centru nervos creat imediat după cel de-al Doilea Război Mondial şi pe o Adunare Generală care să respecte întru totul prevederile Cartei ONU", spune editorialistul, care crede că rezoluţiile şi voturile ONU nu mai au niciun efect. 

Miroslav Taşcu-Gustav, analist de politică externă, oferă mai multe detalii: 

,,Cele cinci membre ale Consilului de Securitate, e practic vorba de configuraţia de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial- SUA, Rusia, Marea Britanie, China şi  Franţa, şi 10 membri non-permanenţi. 
Dar de altfel, discuţia aceasta a fost deschisă încă de anul trecut şi s-au făcut progrese diplomatice importante, fiind nevoie şi de acordul celorlalte state care au drept de veto. E vorba de Rusia şi China". 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici