Bilanţul incendiilor de pădure din Rusia a ajuns la 48 de morţi

Bilanţul incendiilor de pădure care afectează Rusia a crescut de la 40 la 48 de morţi, a anunţat miercuri Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă.

17 afișări
Imaginea articolului Bilanţul incendiilor de pădure din Rusia a ajuns la 48 de morţi

Bilanţul incendiilor de pădure din Rusia a ajuns la 48 de morţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Capitala rusă se confrunta miercuri dimineaţă cu o atmosferă irespirabilă, pe fondul unui vânt cald şi al unei lumini portocalii, fumul ajungând până la metroul din Moscova.

Clădirile zgârie-nori din capitală abia puteau fi văzute din cauza atmosferei încărcate cu fum, iar numeroase maşini circulau cu farurile aprinse.

În pofida unei vizibilităţi reduse la 300 de metri, aeroporturile din oraş funcţionau normal, a precizat agenţia Interfax.

Pe străzi, oamenii abia puteau respira din cauza fumului, în timp ce temperatura atingea deja 25 de grade Celsius, urmând să se apropie în cursul zilei de 40 de grade, conform serviciilor meteorologice.

Acest aer irespirabil s-a răspândit şi în unele staţii de metrou, unde anumiţi călători ţineau batiste umezite la gură şi la nas.

S-au înregistrat şi câteva picături de ploaie, însă fără a împlini dorinţele moscoviţilor, agasaţi de canicula fără precedent care afectează toată partea occidentală a ţării de la începutul lui iulie.

Vara lui 2010 ar urma să bată toate recordurile de căldură la Moscova, de la deschiderea registrelor de temperatură în urmă cu 130 de ani, au precizat serviciile meteorologice. Un maxim istoric a fost atins săptămâna trecută, cu 38,2 grade în capitală, dar ar putea fi doborât zilele următoare, conform aceleiaşi surse.

Zeci de mii de pompieri, militari şi membri ai serviciilor de securitate continuau să lupte cu incendiile de pădure care afectează mii de hectare în vestul ţării, distrugând sate întregi.

Preşedintele Dmitri Medvedev, care a decretat luni stare de urgenţă în cele mai afectate şapte regiuni, întruneşte miercuri Consiliul de Securitate rus pentru a examina măsurile de protecţie a instalaţiilor strategice din ţară.

Centrul nuclear Sarov, cunoscut din perioada Războiului Rece sub numele Arzamas-16, este ameninţat de incendiile de pădure din regiunea Nijni Novgorod (Rusia centrală).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici