Bilanţul valului de frig din zona Balcanilor a ajuns la 19 morţi

Valul de frig instalat în Balcani de aproximativ o săptămână a făcut o nouă victimă, în Bosnia, noul bilanţ indicând 19 persoane ucise de frig în această regiune.

120 afișări
Imaginea articolului Bilanţul valului de frig din zona Balcanilor a ajuns la 19 morţi

Bilanţul valului de frig din zona Balcanilor a ajuns la 19 morţi (Imagine: Zoltan Racz/Mediafax Foto)

Corpul unei bătrâne a fost găsit marţi în zăpadă într-un sat din sudul Bosniei.

În total, frigul a dus la moartea a 19 persoane în regiunea Balcanilor, dintre care zece în Serbia, patru în Bosnia, trei în Croaţia, una în Muntenegru şi una în Macedonia.

Peste 70.000 de persoane erau izolate de mai multe zile în câteva sate afectate de ninsoare, în Serbia, Croaţia şi în Bosnia.

Previziunile meteorologice anunţă pentru săptămâna viitoare temperaturi care vor atinge minus 25 de grade Celsius în Balcani.

În Serbia, Guvernul a declarat stare de alertă, luni, ultima etapă înainte de a declara stare de urgenţă, permiţând autorităţilor să folosească resursele umane şi tehnice ale companiilor private în serviciul municipalităţilor.

Marţi, în sudul şi estul Bosniei, zeci de case au fost izolate, căile de acces fiind blocate de avalanşe, iar contactul cu satul Zijemlije este pierdut de vineri, conform lui Radovan Palavestra, un oficial al celui mai apropiat oraş, Mostar, aflat la 30 de kilometri de Zijemlije.

"Nu stim ce se întâmplă acolo. Nu mai au curent electric de vineri, liniile telefonice sunt întrerupte, nu mai au apă curentă. Sunt câteva persoane în vârstă fragile precum şi un bebeluş de doar două luni, în total este vorba de aprozimativ 130-150 de persoane", a declarat Palavestra.

Din cauza ninsorii, elicopterul care trebuia să le acorde ajutor marţi dimineaţa nu a putut decola.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici