Bilanţul victimelor din Iran a ajuns la 35 de morţi. Preşedinte: protestatarii, înfruntaţi decisiv

Bilanţul oficial al victimelor în Iran s-a dublat, ajungând la 35 de morţi în urma protestelor după la moartea tinerei Mahsa Amini. Preşedintele Iranului spune că protestatarii trebuie "înfruntaţi în mod decisiv”.

1750 afișări
Imaginea articolului Bilanţul victimelor din Iran a ajuns la 35 de morţi. Preşedinte: protestatarii, înfruntaţi decisiv

Demonstranţii furioşi au ieşit pe străzile marilor oraşe din Iran, inclusiv în capitala Teheran, timp de opt nopţi consecutive de la moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, notează AFP.

"Numărul persoanelor care au murit în recentele revolte din ţară a crescut la 35", a arătat presa de stat, crescând astfel bilanţul de la 17 morţi, inclusiv 5 membri ai personalului de securitate.

Proteste au avut loc vineri în întreaga republică islamică, înregistrări video arătând că unele au devenit violente la Teheran şi în alte oraşe mari, inclusiv Tabriz. În unele imagini, forţele de securitate pot fi văzute trăgând cu ceea ce părea a fi muniţie reală asupra demonstranţilor neînarmaţi din oraşele Piranshahr, Mahabad şi Urmia.

Într-o înregistrare video transmisă de organizaţia neguvernamentală Iran Human Rights, cu sediul la Oslo, un membru în uniformă al forţelor de securitate este văzut trăgând cu o puşcă de asalt AK-47 asupra protestatarilor de pe bulevardul Ferdowsi din Teheran.

Forţele de securitate au făcut şi un val de arestări de activişti şi jurnalişti, inclusiv Niloufar Hamedi, de la ziarul reformist Shargh, care a relatat despre moartea tinerei Amini.

Preşedintele Iranului spune că protestatarii ar trebui "confruntaţi în mod decisiv", în urma protestelor. Conform Sky News, Ebrahim Raisi a declarat că Iranul trebuie "să se ocupe în mod decisiv de cei care se opun securităţii şi liniştii ţării". Comentariile acestuia au fost făcute în cadrul unui apel telefonic de condoleanţe către familia unui agent de securitate înjunghiat mortal.

Mahsa Amini, de 22 de ani, a fost arestată pe 13 septembrie la Teheran pentru că purta haine necorespunzătoare, de către poliţia morală. Moartea sa în spital, 3 zile mai târziu, a declanşat demonstraţiile nocturne din principalele oraşe ale Iranului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici