Bilanţul zilei. Ucraina a raportat numărul de persoane ucise şi rănite în prima zi a invaziei ruseşti. Insula Şerpilor a fost capturată

  • Ucraina spune că 57 de persoane au fost ucise în prima zi a invaziei ruseşti şi alte 169 sunt rănite, potrivit ministerului ucrainean al sănătăţii
  • Insula Şerpilor a fost cucerită
  • Armata ucraineană rezistă atacurilor constante date de armata rusă
37116 afișări
Imaginea articolului Bilanţul zilei. Ucraina a raportat numărul de persoane ucise şi rănite în prima zi a invaziei ruseşti. Insula Şerpilor a fost capturată

UPDATE 8:45 Preşedintele Ucrainei a anunţat pierderi umane preliminare pentru prima zi de război deschis cu Rusia: 137 de persoane, dintre care 10 sunt ofiţeri. 

UPDATE 05:43

Localnicii raportează că sistemele de apărare aeriană au doborât o aeronavă aflată deasupra Kievului. Epava a lovit o clădire rezidenţială cu 9 etaje. Salvatorii sunt prezenţi în zonă.

UPDATE 05:23

La ora 4:25, Rusia a lansat un atac preliminar cu rachete asupra regiunii Zaporojie, în special pe unitatea de frontieră „Primorsky Pasad”.

Serviciul de Frontieră de Stat raportează că printre poliţiştii de frontieră sunt morţi şi răniţi.

UPDATE 05:15 Alarma a fost trasă în Odesa

În Vinnitsa şi Odesa, sirenele de raid aerian au fost activate. 

UPDATE 04:42 Bombardament la Kiev

La Kiev s-au auzit explozii încă de dimineaţă, autorităţile fac apel la locuitorii oraşului să stea acasă.

Vineri dimineaţă, în jurul orei 4:22, la Kiev s-au auzit mai multe explozii în diferite raioane ale Kievului, informează UNIAN. cu referire la

S-au auzit explozii în cartierele Pechersky şi Goloseevsky ale capitalei, la Poznyaki.

„Atacurile asupra Kievului cu rachete de croazieră sau balistice tocmai au continuat. Am auzit două explozii puternice”, a declarat ministrul adjunct de interne al Ucrainei, Anton Geraşcenko.

Au avut loc deja aproximativ 6 explozii în zona Troyeshchyna din Kiev.

Civilii stau cu teama următorului raid aerian.

UPDATE 02:00 Asediul oraşului Sumî continuă

„Luptele grele continuă în Sumî. În tot oraşul se aud împuşcături”, a declarat şeful Administraţiei Regionale de Stat Sumî, Dmitri Zhivitsky.

UPDATE 01:00 Primele valuri de refugiaţi sosesc în România

România întâmpină zecile de refugiaţi care fug din calea bombardamentelor. Mulţi dintre ei se află în tranzit.

UPDATE 00:51 Zelenski: Am rămas singuri. Nimeni nu vrea să lupte pentru noi. NATO nu ne vrea 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat mobilizarea generală a populaţiei.

„Am rămas singuri. Nimeni nu vrea să lupte pentru noi. Nu vor să ne admită în NATO, le este frică să dea garanţii de securitate”, a declarat Zelenski.

Preşedintele Ucrainei a continuat pe acelaşi ton discursul: „Am pierdut 137 dintre eroii noştri, cetăţenii noştri. Alţi 316 militari ucraineni au fost răniţi. Toţi apărătorii insulei Şarpelui au fost ucişi, dar nu s-au dat bătuţi. Ţoţi cei care au căzut la datorie vor primi postum titlul de Erou al Ucrainei. Acum, soarta ţării depinde de armata şi poporul nostru, de înţelepciunea dumneavoastră şi de marele sprijin al tuturor prietenilor Ucrainei. Forţele de sabotaj ale inamicului au intrat în Kiev. Eu stau în capitală, stau cu oamenii mei!”

În prima zi a invaziei, armata rusă a pierdut aproximativ 30 de tancuri, până la 130 de vehicule blindate de luptă, 5 avioane şi 6 elicoptere.

UPDATE 00:39 Discurs Voldomir Zelenski

Voldomir Zelenski a solicitat liderilor UE să participe la o reuniune de urgenţă a Consiliului European pentru a fi alături de ţara sa. Pentru a opri agresorul este necesară acceptarea Ucrainei în NATO.

„Am întrebat astăzi 27 de lideri europeni dacă Ucraina va fi în NATO, am întrebat direct. Toată lumea se teme. Nu răspund. Nouă nu ne este frică de nimic. Nu ne este frică de Rusia, nu ne este frică să vorbim cu Rusia, promiteţi de toate: garanţii de securitate pentru ţara noastră şi statut neutru pentru că acum nu suntem în NATO. Avem nevoie de garanţii juridice internaţionale de securitate, de o perspectivă europeană clară şi de acţiuni rapide şi concrete", a susţinut Zelenski.

UPDATE 00:12 Numărul reţinerilor la protestele anti-război din Rusia creşte la 1.745

Numărul persoanelor reţinute, joi, în zeci de oraşe din Rusia, pentru participarea la proteste faţă de războiul lansat de preşedintele Vladimir Putin în Ucraina a crescut la 1.745.

Conform organizaţiei civice OVD-Info, manifestaţii au avut loc în 42 de oraşe din Rusia, inclusiv în Moscova, din cauza participării la proteste neautorizate.

Autorităţile ruse au avertizat că nu vor tolera protestele neautorizate faţă de intervenţia militară ordonată de preşedintele Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

UPDATE 00:00 Un avion de transport militar rusesc s-a prăbuşit în apropierea Ucrainei

Un avion de transport militar rusesc Antonov-26 s-a prăbuşit în regiunea Voronej, în apropiere de Ucraina, în timp ce transporta echipament, a anunţat joi, într-un comunicat, Districtul militar de Vest al Rusiei, potrivit agenţiei de presă RIA.

"Echipajul a murit", se arată în comunicat, fără a preciza câte persoane se aflau la bord şi spunând că cauza prăbuşirii a fost "o defecţiune a echipamentului".

UPDATE 23:45

De frica bombardamentelor, în Harkov şi Kiev, oamenii îşi vor petrece noaptea în metrou.

UPDATE 23:30

Marele Stat Major al Forţelor Armate ale Ucrainei raportează că două treimi din grupările tactice de batalion disponibile Rusiei au fost trimise în Ucraina.

„NATO nu va stabili o zonă de excluziune în spaţiul aerian aflat deasupra Ucrainei pentru că ar aduce alianţa în confruntare directă cu Rusia”, a declarat subsecretarul britanic al Apărării James Hippie.

„Londra nu se va calma până când economia Rusiei nu va fi distrusă”, a declarat prin intermediul unui comunicat Ministerul Britanic de Externe.

Macron a purtat o conversaţie telefonică cu Putin şi i-a solicitat încetarea imediată a operaţiunilor militare din Ucraina.

UPDATE 23:17

Mai multe rapoarte indică faptul că 13 militari ucraineni au fost ucişi în timpul atacului de pe Insula Şerpilor. Au refuzat să se predea şi nu au putut fi evacuaţi de către autorităţile ucrainene.

UPDATE 23:15 

În jurul orei 21:00, Ucraina a pierdut contactul cu insula Şerpilor. Pe baza informaţiilor disponibile, insula a fost capturată de forţele ruse. Soarta garnizoanei ucrainene este necunoscută, conform serviciului ucrainean de grăniceri.

Insula Şerpilor se află în proximitatea României, la distanţa de aproximativ 44/45 km până la Sulina/ Delta Dunării. Faţă de Bucureşti se poziţionează la o distanţă de 335 km, iar faţă de baza militară de la Mihail Kogălniceanu la circa 158 km.

UPDATE 23:00

Armata ucraineană a recucerit Aeroportul Internaţional Antonov din Gostomel, la mai puţin de 10 kilometri de Kiev, a informat armata. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, aeroportul din Gostomel se află acum "complet sub controlul" armatei ucrainene, după lupte acerbe împotriva forţelor aeriene ruse.

ŞTIRE INIŢIALĂ

Ministrul ucrainean al Sănătăţii, Oleh Lyashko, a declarat că 57 de persoane au fost ucise şi 169 rănite joi, după ce Rusia a lansat o invazie la scară largă în Ucraina, anunţă Reuters.

Lyashko a mai spus joi că autorităţile ucrainene reorganizează unităţile de sănătate ale ţării pentru a face loc cetăţenilor care au nevoie de asistenţă medicală din cauza ostilităţilor.

Separat, ministrul adjunct al apărării a raportat că bombardamentele intense ale forţelor ruseşti continuă în regiunea estică Doneţk.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici