Binali Yildirim, premierul Turciei, afirmă că sporirea atribuţiilor prezidenţiale va consolida puterea ţării

Premierul turc Binali Yildirim şi-a exprimat sâmbătă susţinerea pentru reforma constituţională ce prevede sporirea atribuţiilor prezidenţiale, afirmând că aceasta va consolida puterea şi stabilitatea Turciei, relatează agenţia de ştiri Reuters.

275 afișări
Imaginea articolului Binali Yildirim, premierul Turciei, afirmă că sporirea atribuţiilor prezidenţiale va consolida puterea ţării

Binali Yildirim afirmă că sporirea atribuţiilor prezidenţiale va consolida puterea Turciei (Imagine: Hepta)

Şeful Guvernului de la Ankara a susţinut sâmbătă un discurs cu ocazia primei manifestaţii a Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) în cadrul campaniei pentru referendumul privind amendamentele constituţionale care prevăd consolidarea atribuţiilor preşedintelui.

"Pentru o Turcie puternică, o stabilitate durabilă, decizia noastră este ...Da", a declarat Yildirim în faţa mai multor mii de susţinători ai partidului de guvernământ, care au scandat îndelung "Da".

"Facem primii paşi pe calea unei stat turc puternic", a adăugat premierul.

În cazul în care amendamentele constituţionale sunt aprobate, preşedintele Turciei va avea prerogative sporite, sistemul constituţional transformându-se în unul de tip prezidenţial.

Astfel, şeful statului va putea emite ordonanţe de urgenţă, declara stare de urgenţă, numi miniştri şi dizolva Parlamentul. Postul prim-ministrului va fi înlocuit de unul sau mai mulţi vicepreşedinţi.

Recep Erdogan ar putea rămâne în aceste fel la putere până în 2029.

Recep Tayyip Erdogan susţine că reformele vor conferi stabilitate politică în Turcia, adăugând că sunt necesare pentru a permite o gestionare mai eficientă a ameninţărilor teroriste, în timp ce opoziţia denunţă amplificarea tendinţelor autoritariste ale lui Erdogan.

Referendumul privind reforma constituţională este programat să aibă loc pe data de 16 aprilie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici