BIO: Teodor Meleşcanu, 3 portofolii ministeriale, 4 mandate de senator şi şef SIE timp de doi ani

Senatorul ALDE Teodor Meleşcanu, propus pentru Ministerul de Externe, a mai deţinut această funcţie atât în Guvernul Văcăroiu (1992 -1996) şi în Guvernul Ponta (14-28 noiembrie 2014), în contextul scandalului alegerilor din diaspora, Meleşcanu fiind director al SIE şi de patru ori senator.

1232 afișări
Imaginea articolului BIO: Teodor Meleşcanu, 3 portofolii ministeriale, 4 mandate de senator şi şef SIE timp de doi ani

BIO: Teodor Meleşcanu, 3 portofolii ministeriale, 4 mandate de senator şi şef SIE timp de doi ani (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Arhiva Foto)

Teodor Meleşcanu a fost şi ministru al Apărării (2007),în Guvernul Tăriceanu, dar şi ministru interimar al Justiţiei, timp de o lună, pe fondul scandalului privind numirea Noricăi Nicolai.

Teodor Meleşcanu are 75 de ani, fiind născut în Brad, judeţul Hunedoara. Teodor Meleşcanu a absolvit Facultatea de Drept a Universtităţii Bucureşti, în anul 1964, iar în anul 1973 Universitatea de la Geneva i-a oferit titlul de doctor în Drept Internaţional.

Acesta a lucrat în cadrul MAE, începând cu anul 1966, iar în 1898 a făcut parte din Misiunea Permanentă a României de pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite.

Teodor Meleşcanu a fost senator în judeţul Prahova, pe listela PDSR, însă, a demisionat în anul 1997 după ce a fondat Alianţa pentru România, în iunie 1997, preluând conducerea formaţiunii în luna decembrie a aceluiaşi an.

În ianuarie 2002, Alianţa pentru România a fuzionat cu PNL, iar Teodor Meleşcanu a devenit prim-vicepreşedinte al PNL.

Meleşcanu va obţine un nou fotoliu parlamentar la alegerile din noiembrie 2004, când este ales senator de Prahova, pe listele Alianţei D.A.

În contextul remanierii guvernamentale din 5 aprilie 2007, Teodor Meleşcanu a fost devine de ministru al Apărării naţionale în Guvernul Tăriceanu.

Meleşcanu obţine al treilea mandat de senator, în anul 2008, tot în judeţul Prahova, pe listele PNL.

În februarie 2012 Meleşcanu preia condcerea Serviciului de Informaţii Externe, funcţie din care demisionează în anul 2012 pentru a reveni în politică.

La alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, acesta obţine doar 1% din voturile electoratului, luând decizia să îl susţină în al doilea tur pe candidatul PDS la preşedinţia, Victor Ponta, câteva zile mai târziu fiindu-o oferit şi un post de consilier în staff-ul social-democratului.

Teodor Meleşcanu este ministru de Externe, în locul lui Titus Corlăţean, în contextul scandalului privind cozile de la urnele de vot din diaspora, păstrând portofoliul doar pentru câteva zile.

Meleşcanu nu a reuşit să faciliteze accesul la vot al românilor din diaspora în cel de al doilea tur de scrutin, invocând prevederile legislaţiei electorale.

După înfrângerea suferită de Victor Ponta în alegerile prezidenţiale, Meleşcanu a făcut parte timp de un an din staff-ul acestuia, fiind unul dintre consilierii social-democratului.

La începutul anul 2016 Teodor Meleşcanu se încrie în ALDE şi câştigă un nou mandat de senator la alegerile din 11 decembrie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici