Valery Kuzmin, ambasadorul Federaţiei Ruse: Credem că noul guvern al României va aduce ceva nou în relaţiile româno-ruse

Ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Valery Kuzmin, crede că noul guvern al României va aduce ceva nou în relaţiile româno-ruse, astfel încât să se ajungă la un avans al relaţiilor şi cooperării în beneficiul ambelor ţări, transmite corespondentul MEDIAFAX.

834 afișări
Imaginea articolului Valery Kuzmin, ambasadorul Federaţiei Ruse: Credem că noul guvern al României va aduce ceva nou în relaţiile româno-ruse

Valery Kuzmin, ambasadorul Federaţiei Ruse: Credem că noul guvern al României va aduce ceva nou în relaţiile româno-ruse (Imagine: Hepta / Mediafax Arhiva Foto)

Valery Kuzmin a declarat, marţi, presei, după o întrevedere la Prefectura Cluj cu subprefectul Gyorke Zoltan, că România şi Federaţia Rusă au multe interese comune, cum ar fi pescuitul în Marea Neagră, exploatarea gazului, dar şi colaborarea ştiinţifică.

"Credem că noul guvern al României va aduce ceva nou în relaţiile româno-ruse pentru că istoria recentă nu a fost foarte încurajatoare. Aşadar, cu acest ceva nou sperăm şi ne dorim să putem înainta şi să dezvoltăm relaţiie şi cooperarea în beneficiul ambelor ţări, pentru că am observat că avem interese comune în mai multe domenii. Ca un exemplu este preţul gazului. În timp ce la nivel internaţional preţul gazului natural şi petrolului a scăzut, gazul rusesc a devenit ieftin decât cel românesc, astfel că România, acum, îşi păstrează rezervele proprii de gaz în depozitele subterane şi foloseşte gazul rusesc care e mai ieftin. Iar când preţurile vor urca, vor folosi produsele proprii. Suntem atât de aproape unii de alţii, trăim în aceeaşi regiune, şi avem multe interese comune, cum ar fi pescuitul în Marea Neagră, exploatarea gazului, ca să nu mai vorbesc despre colaborarea ştiinţifică. (…) Anumite probleme pot fi analizate şi, uneori, îndepărtate, pentru a debloca şi a deschide calea unei mai bune cooperări, nu doar în domeniul economic, ci şi în cel social", a spus ambasadorul Kuzmin.

Potrivit acestuia, Transilvania este cunoscută pentru industria IT şi pentru producţia de mobilă sau agroindustrială.

"Eu personal îmi amintesc din ultimele patru decenii de colaborare de mobila românească, care este celebră în Rusia şi se vinde foarte bine. Mai sunt şi alte probleme, create sau rezultate din relaţiile politice din ultima vreme, sancţiunile europene şi aşa mai dearte, dar industria mobilei nu are nimic de-a face cu sancţiunile. Pot fi identificate şi alte sfere de interes de către oamenii de afaceri, iar ambasada, ca reprezentant politic, încearcă să pregătească un mediu favorabil pentru ca ei să poată funcţiona", a mai spus diplomatul rus.

Acesta a precizat că a vizitat pentru prima oară un judeţ din Transilvania de la preluarea mandatului şi că doreşte ca oamenii de afaceri din zonă să participe, în primăvară, la un forum economic care va avea loc la Moscova.

Subprefectul Gyorke Zoltan a declarat la rândul său că i-a transmis ambasadorului Federaţiei Ruse mesajul că România este deschisă dezvoltării contactelor bilaterale româno-ruse acolo unde ele sunt posibile, în domeniile în care sunt posibile - relaţii comerciale, în educaţie şi cultură, "cu condiţia să nu afecteze regimul sancţiunilor".

Valery Kuzmin a fost numit în funcţia de ambasador al Federaţiei Ruse în România în iunie 2016.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici