BIOGRAFIE: Rosen Plevneliev, fost om de afaceri, favorit la alegerile prezidenţiale din Bulgaria

Conservatorul Rosen Plevneliev, favorit în alegerile prezidenţiale bulgare, al căror prim tur va avea loc la 23 octombrie, a intrat doar de doi ani în politică, dar a devenit rapid popular şi a promis modernizarea infrastructurilor învechite ale ţării.

234 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Rosen Plevneliev, fost om de afaceri, favorit la alegerile prezidenţiale din Bulgaria

BIOGRAFIE: Rosen Plevneliev, fost om de afaceri, favorit la alegerile prezidenţiale din Bulgaria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Construim Bulgaria", este sloganul de campanie al acestui fost ministru al Dezvoltării Regionale din Guvernul conservatorului Boiko Borisov. În vârstă de 47 de ani, Rosen Plevneliev, fără etichetă politică, este candidatul desemnat de partidul de dreapta GERB, aflat la putere.

Provenit din mediile de afaceri, acest bărbat calm, adeseori zâmbitor, are reputaţia unui on "corect", care caută consensul. Lui îi place să se definească drept pragmatic, "dispus să susţină orice guvern care va lucra pentru modernizarea ţării".

Inginer informatician, el a lucrat în construcţii şi domeniul imobiliar şi a participat la înfiinţarea şi administrarea unui cartier de afaceri, Business Park Sofia, precum şi a unor complexe rezidenţiale.

Imaginea sa a fost însă pătată, în plină campanie electorală, de acuzaţiile de corupţie de la primăria Sofiei în perioada în care el era antreprenor. Numele lui a fost citat, deşi a negat că a plătit mită pentru a obţine contracte.

La Guvern, el a încercat să modernizeze, graţie fondurilor europene, infrastructurile ţării, care are doar 440 de kilometri de autostrăzi, ceea ce l-a făcut popular în rândul bulgarilor.

Dacă va fi ales preşedinte, Rosen Plevneliev a primis să acţioneze în vederea "ameliorării reputaţiei Bulgariei", arătată cu degetul în mod constant, în special de Comisia Europeană, pentru problemele sale de corupţie.

El vrea, de asemenea, să confere mai multă greutate funcţiei de vicepreşedinte, destul de discretă în timpul predecesorilor săi. El intenţionează, de asemenea, că împartă responsabilităţile cu candidata la vicepreşedinţie, Margarita Popova, fost ministru al Justiţiei, pentru a răspunde mai bine aşteptărilor Bruxellesului în materie de luptă împotriva crimei organizate şi a corupţiei.

În cursul campaniei, Rosen Plevneliev şi Margarita Popova au primit sprijinul Partidului Popular European (PPE), care reuneşte formaţiuni conservatoare în Parlamentul European, precum şi pe cel al cancelarului german Angela Merkel şi al cântăreţei franceze de origine bulgară Sylvie Vartan.

Căsătorit, Rosen Plevneliev are trei băieţi. El vorbeşte germană şi engleză.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici