Biserica Catolică din Elveţia anchetează patru cazuri suspecte de pedofilie

Biserica Catolică din Elveţia anchetează patru cazuri suspecte de pedofilie şi alte cinci cazuri de presupuse abuzuri sau hărţuiri sexuale asupra adulţilor, a anunţat sâmbătă un purtător de cuvânt al instituţiei.

38 afișări
Imaginea articolului Biserica Catolică din Elveţia anchetează patru cazuri suspecte de pedofilie

Biserica Catolică din Elveţia anchetează patru cazuri suspecte de pedofilie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O comisie regională a Bisericii examinează "cazurile cele mai grave" de abuzuri sexuale comise în ultimii şase ani. Sunt nouă şi un al zecelea dosar este în curs de transmitere, a declarat Walter Mueller, purtătorul de cuvânt al conferinţei episcopale suedeze.

Cazurile de pedofilie se referă la trei fete şi un elev, a precizat el.

Aceste nouă dosare fac parte din 60 de cazuri înregistrate de comportament sexual inadecvat din partea preoţilor sau a persoanelor care s-au ocupat de educaţie în instituţiile catolice în ultimii 15 ani.

"Obiectivul nostru este de a aduce în faţa justiţiei aceste cazuri, dar nu vrem să întreprindem nimic fără acordul victimelor", adulţi şi copii, ci "doar dacă există pericolul de recidivă", a explicat Mueller.

Acest anunţ a fost făcut în timp ce Papa Benedict al XVI-lea a publicat o scrisoare adresată catolicilor din Irlanda în care exprimă "ruşinea" şi "remuşcarea" Bisericii în faţa scandalului de pedofilie care afectează clerul irlandez, şi a afirmat că autorii unor astfel de abuzuri vor răspunde în faţa justiţiei.

De la izbucnirea scandalului în Irlanda, au fost descoperite cazuri de pedofilie în cadrul Bisericii în Germania, Austria, Olanda şi Elveţia.

Conferinţa episcopală elveţiană a publicat în urmă cu opt ani directive privind modul în care să fie tratate dosarele de pedofilie în cazul preoţilor, în urma scandalului din Statele Unite.

Fiecare dioceză elveţiană a creat o instanţă care să se ocupe de primirea plângerilor. Miercuri, dioceza din Chur, care acoperă estul Elveţiei, a dezvăluit cazul unui preot care oficia din 1992 şi a mărturisit acte de pedofilie în Austria şi Germania, în anii '70. Dosarul a fost transmis poliţiei austriece.

Stareţul mănăstirii benedictine Einsiedeln a dezvăluit vineri că cinci călugări sunt implicaţi în cazuri de abuzuri sau hărţuire sexuală din anii '70. Nicio acţiune juridică nu a fost întreprinsă pentru că victimele nu au vrut acest lucru, a declarat călugărul Martin Werlen.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici