Blatter dă cărţile pe faţă. Qatar, gazda Cupei Mondiale după un acord de 14 miliarde de dolari pentru avioane de luptă

Fostul preşedinte al FIFA, Sepp Blatter, a calificat decizia de a găzdui Cupa Mondială de fotbal din 2022 în Qatar drept o "greşeală", care a apărut în urma lobby-ului personal al fostului preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy.

5031 afișări
Imaginea articolului Blatter dă cărţile pe faţă. Qatar, gazda Cupei Mondiale după un acord de 14 miliarde de dolari pentru avioane de luptă

Într-un interviu acordat ziarului elveţian Tages-Anzeiger, Blatter a declarat că iniţial Comitetul Executiv al FIFA a vrut să acorde Cupa Mondială din 2018 Rusiei şi cea din 2022 Statelor Unite. "Ar fi fost un gest de pace dacă cei doi adversari politici de lungă durată ar fi găzduit Cupa Mondială unul după altul", a spus Blatter.

Însă, înainte de Congresul FIFA din 2010, Blatter spune că a fost contactat de Michel Platini, preşedintele de atunci al UEFA, care i-a spus că planul nu va mai funcţiona.

Platini, un fost fotbalist francez, i-ar fi spus lui Blatter că a fost invitat la reşedinţa preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, la scurt timp după ce Sarkozy s-a întâlnit cu prinţul moştenitor al Qatarului. Blatter susţine că Sarkozy i-ar fi spus lui Platini: "Vezi ce puteţi face tu şi colegii tăi de la UEFA pentru Qatar atunci când se va acorda Cupa Mondială".

Blatter adaugă că Platini i-ar fi spus: "Sepp, ce ai face dacă preşedintele tău ţi-ar cere ceva?". În decembrie 2010, Cupa Mondială din 2022 a fost atribuită Qatarului în locul SUA, în urma presupuselor presiuni exercitate de Sarkozy. "Dar, bineînţeles, a fost vorba şi de bani", a declarat Blatter. "Şase luni mai târziu, Qatar a cumpărat avioane de luptă de la francezi pentru 14,6 miliarde de dolari".

Sarkozy, care a fost preşedinte al Franţei între 2007 şi 2012, a fost condamnat în 2021 în două procese separate de corupţie. Niciunul nu a avut legătură cu acuzaţia detaliată de Blatter. Blatter însuşi s-a confruntat cu acuzaţii de corupţie fără legătură cu plăţile către Platini, dar cei doi au fost exoneraţi de acuzaţii de către un tribunal elveţian în iulie.

Aceste declaraţii vin la mai puţin de două săptămâni înainte de deschiderea celei mai controversate Cupe Mondiale de fotbal din istorie. Organizaţiile pentru drepturile omului au pus la îndoială capacitatea Qatarului de a găzdui cel mai vizionat eveniment sportiv din lume, din cauza situaţiei drepturilor omului din această ţară, a modului în care aceasta tratează lucrătorii migranţi şi a atitudinii sale faţă de relaţiile între persoane de acelaşi sex, scrie Daily Beast.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici