Bloomberg: Rusia lucrează în secret să obţină o bază militară din care ar putea spiona toată Uniunea Europeană / Ameninţarea este luată "foarte în serios" de administraţia americană

Rusia se pregăteşte să îşi extindă prezenţa militară în estul Libiei, un plan care ar putea duce la crearea unei baze navale, oferindu-i un punct de sprijin semnificativ la uşa sudică a Europei, relatează Bloomberg.

4094 afișări
Imaginea articolului Bloomberg: Rusia lucrează în secret să obţină o bază militară din care ar putea spiona toată Uniunea Europeană / Ameninţarea este luată "foarte în serios" de administraţia americană

Bloomberg: Rusia lucrează în secret să obţină o bază militară din care ar putea spiona toată Uniunea Europeană / Ameninţarea este luată "foarte în serios" de administraţia americană

Un acord în domeniul apărării este în curs de elaborare între preşedintele rus Vladimir Putin şi comandantul militar din estul Libiei, Khalifa Haftar, în urma întâlnirii lor de la Moscova de la sfârşitul lunii septembrie, potrivit unor persoane informate despre acest subiect, citate de Bloomberg.

Escaladarea activităţii Rusiei în Libia reprezintă o nouă provocare pentru SUA şi Europa. Rusia este deja foarte activă şi are o bază în Siria.

Ameninţarea este luată "foarte în serios" de administraţia americană, a declarat Jonathan Winer, fost trimis special al SUA în Libia.

"Ţinerea Rusiei departe de Marea Mediterană a fost un obiectiv strategic cheie - dacă Rusia obţine porturi acolo, asta îi dă posibilitatea de a spiona toată Uniunea Europeană", a dăugat acesta.

Rusia are o prezenţă secretă în ţara nord-africană de mai mulţi ani, prin intermediul grupului de mercenari Wagner, care s-a instalat în timpul vidului de putere şi al războiului civil care a urmat înlăturării lui Muammar Kadhafi în 2011.

Ministerul rus al Apărării a preluat în mod sistematic controlul asupra activităţilor Wagner de când liderul său Evgheni Prigojin şi principalii săi colaboratori au murit într-un accident de avion misterios în august.

Ce vrea Libia

Libia este împărţită între administraţiile care luptă penttu puterea completă.

Haftar, în vârstă de 79 de ani, controlează multe dintre principalele instalaţii petroliere din Libia, un producător OPEC care deţine aproximativ 40% din rezervele Africii. El caută sisteme de apărare aeriană pentru a se proteja împotriva forţelor rivale din Tripoli, care au fost susţinute de armata Turciei, potrivit unor persoane apropiate de autointitulata Armată Naţională Libiană.

De asemenea, el doreşte antrenamente pentru piloţii forţelor sale aeriene şi pentru forţele speciale, potrivot surselor Bloomberg.

Ce obţine Rusia

În schimb, unele baze aeriene ocupate vor fi modernizate pentru a găzdui forţe ruseşti.

Navele de război ruseşti ar putea obţine, de asemenea, drepturi de acostare permanentă într-un port libian, cel mai probabil Tobruk, situat la doar câteva sute de kilometri peste Mediterană de Grecia şi Italia, potrivit altor persoane care au cunoştinţă despre discuţii.

Înţelegerea este una pe termen mai lung, deoarece va necesita o modernizare substanţială a instalaţiilor portuare. Până în prezent, Rusia are o singură bază navală în Marea Mediterană, la Tartus, în Siria.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici