BND îşi reduce colaborarea cu NSA, în urma scandalului de spionaj

Serviciile de informaţii germane (BND) au redus drastic colaborarea cu Agenţia de Securitate Naţională a Statelor Unite (NSA), în urma scandalului declanşat de dezvăluirile conform cărora BND a spionat oficiali europeni pentru NSA.

219 afișări
Imaginea articolului BND îşi reduce colaborarea cu NSA, în urma scandalului de spionaj

BND îşi reduce colaborarea cu NSA, în urma scandalului de spionaj (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit cotidianului Suddeutsche Zeitung şi posturilor publice de televiziune NDR şi WDR, de la începutul acestei săptămâni, BND nu mai colectează informaţii de pe Internet, pe care le transmitea până acum NSA, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.

Conform acestor informaţii, BND a cerut Statelor Unite, cu acordul Cancelariei Federale, ca orice informaţie transmisă germanilor, cu referire la persoane sau instituţii, să fie însoţită de o motivaţie clară a monitorizării. Această solicitare vine ca urmare a dezvăluirilor conform cărora BND a ajutat serviciile secrete americane, timp de mai mulţi ani, să obţină informaţii despre oameni de afaceri şi politicieni europeni.

Odată cu stoparea monitorizării activităţilor pe Internet, la sediul din Bad Aibling, din landul Bavaria, unde lucrează în prezent 120 de angajaţi, plus tehnicieni NSA, s-ar mai monitoriza numai comunicarea prin fax şi convorbirile telefonice. Spre deosebire de urmărirea pe Internet, NSA a fost obligată până acum să motiveze aceste monitorizări.

Conform altor informaţii din presă, Guvernul german şi cel american lucrează la reformarea colaborării între serviciile lor secrete.

După demascarea unui spion american vara trecută, şeful de cabinet al Cancelariei Federale, Peter Altmaier (CDU), ar fi discutat pe larg despre acest subiect cu şeful staff-ului de la Casa Albă, Denis McDonough, transmite cotidianul Reinische Post, citând surse apropiate Guvernului german. Colaborarea ar urma să fie reformată în următoarele luni.

Conform informaţiilor apărute în presă, NSA a făcut ani la rând solicitări colegilor de la BND, cu privire la anumiţi termeni de căutare, supranumiţi "selectori". Concret, este vorba, printre altele, despre numere de mobil sau adrese IP care au fost introduse de BND pentru monitorizare în diferite regiuni din lume.

Cotidianul Bild scrie, citând surse apropiate serviciilor secrete, că Guvernul german aşteapă un răspuns de la serviciile secrete americane, la întrebarea dacă listele cu aceste cuvinte cheie pot fi transmise Comisiei Parlamentare de Control din Bundestag.

Articolul din Bild a atras atenţia asupra faptului că schimbul de informaţii între NSA şi BND la Bad Aibling se bazează pe o convenţie din 28 aprilie 2002. Aceasta a fost semnată cu acordul fostului vice-cancelar şi actual ministru de externe, Frank Walter Steinmeier (SPD). Convenţia este condiţionată, la rândul ei, de regulile acordului de confidenţialitate, document semnat de BND şi serviciile americane în 1968. Conform acestuia, nici una dintre cele două părţi nu are voie să facă public niciun material confidenţial fără acordul partenerului.

Cotidianul Die Welt scrie că această poveste a captat şi atenţia contraspionajului. Divizia 4 a Serviciilor Germane de Securitate Internă a cerut BND lista cuvintelor cheie introduse de NSA, susţine publicaţia, citând surse apropiate serviciilor de informaţii. Scopul ar fi să se afle dacă cetăţeni germani, instituţii sau concerne s-au aflat în vizorul NSA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici