Boeingul Malaysia Airlines ar putea să fie folosit ca "rachetă de croazieră", afirmă un congresmen

Boeingul Malaysia Airlines, dat dispărut fără urmă de opt zile, ar putea să fi fost deturnat şi ascuns pentru a fi utilizat mai târziu ca "rachetă de croazieră", a declarat duminică Michael McCaul, preşedintele Comisiei pentru Securitate Internă din cadrul Camerei Reprezentanţilor.

3570 afișări
Imaginea articolului Boeingul Malaysia Airlines ar putea să fie folosit ca "rachetă de croazieră", afirmă un congresmen

Boeingul Malaysia Airlines ar putea să fie folosit ca "rachetă de croazieră", afirmă un congresmen (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

McCaul a subliniat că, la ora actuală, nu este sigur că dispariţia avionului în circumstanţe stranii ar fi legată de o acţiune teroristă, într-un interviu pentru postul Fox News. Însă, în opinia sa, autorităţile americane sunt îngrijorate la ideea că avionul ar fi putut să aterizeze undeva, să fi fost ascuns, iar ulterior să fie reutilizat ca o armă de distrugere.

Avionul ar fi putut să se îndrepte în două direcţii, după ce a dispărut de pe radare, şi anume înspre nord, către Kazahstan, însă ar fi fost reperat cu siguranţă de către radare.

"Cealaltă ipoteză este să fi aterizat într-o ţară ca Indonezia, unde ar putea să fie reutilizat ulterior ca rachetă de croazieră, aşa cum au procedat teroriştii pe 11 septembrie", a declarat Michael McCaul.

"Un lucru de care suntem siguri: nu este un accident. Este vorba despre o acţiune deliberată, intenţionată, iar întrebarea este cine se ascunde în spatele ei", a adăugat el.

În total 25 de ţări participă de-acum la căutările zborului MH370, care şi-a schimbat direcţia, a dezactivat sistemele de comunicaţii "în mod deliberat", după care a dispărut, în urmă cu opt zile. Avionul, care asigura o cursă Kuala Lumpur-Beijing, avea la bord 239 de persoane.

Anchetatorii efectuau duminică verificări asupra unor eventuale antecedente ale piloţilor şi pasagerilor.

"Din câte ştiu eu, din toate informaţiile la care am avut acces la nivel înalt, prin intermediul Departamentului pentru Securitate Internă, Centrului naţional american de luptă împotriva terorismului, comunităţii de informaţii, este ceva cu pilotul", a declarat McCaul.

"Toate pistele duc în cabină, cu pilot şi copilot", a spus el, fără să ofere alte precizări.

Rude şi colegi ai comandantului şi copilotului au vorbit, până în prezent, despre profesionismul şi caracterul echilibrat al celor doi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici