Bogdan Aurescu, despre situaţia ambasadei României în Israel: Nu există intenţia unei astfel de mutări

Bogdan Aurescu a declarat, referitor la situaţia mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, că nu există în prezent o astfel de intenţie de a muta ambasada. Ministrul de Externe a adăugat că ţara noastră trebuie să respecte dreptul internaţional definit în rezoluţiile ONU.

550 afișări
Imaginea articolului Bogdan Aurescu, despre situaţia ambasadei României în Israel: Nu există intenţia unei astfel de mutări

Bodgan Aurescu, despre situaţia ambasadei României în Israel: Nu există intenţia unei astfel de mutări

„În ce priveşte celebrul proiect al mutării ambasadei, aici trebuie spus că poziţia României nu s-a schimbat nici măcar un milimetru. Nici măcar în timpul proiectului nu s-a schimbat, pentru că, după cum cunoaşteţi, preşedintele României este cel care decide politica externă a României, conform prerogativelor sale constituţionale, iar poziţia Preşedintelui României nu s-a schimbat absolut deloc, nici măcar un milimetru, în toată această perioadă. Sigur că a trebuie să contracarăm efectele extrem de nocive la nivel parlamentar sau guvernamental. Această situaţie a fost extrem de complicat de gestionat”, a spus Bogdan Aurescu, marţi la Digi 24, întrebat despre subiect.

Ministrul de Externe a adăugat că trebuie urmărite evoluţiile procesului de pace în Orientul Mijlociu, iar opţiunea corectă a României este să respecte dreptul internaţional definit prin rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi de Adunarea Generală a ONU.

„Aşa cum a spus preşedintele Iohannis nu există în acest moment intenţia de a face o astfel de mutare. Ea depinde de evoluţiile procesului de pace din Orientul Mijlociu, care în acest moment sunt din păcate suspendate sau blocate. Statutul Ierusalimului e un element central al negocierilor care ţin de procesul de pace din Orientul Mijlociu. Unul dintre elemente, dar un element extrem de important şi el trebuie să rezulte dintr-un acord între părţile implicate direct. Până când nu există aceste evoluţii, singura opţiune corectă pe care o poate avea România este să respecte dreptul internaţional care e definit de rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi Adunării Generale a ONU pe acest subiect. Prin urmare, poziţia României rămâne aceeaşi ca întotdeauna”, a explicat Aurescu.

Despre posibilitatea numirii lui Radu Ioanid în funcţia de ambasador al României în Israel, ministrul de Externe a precizat că este o alegere foarte bună, fiind o persoană calificată pentru post.

„Alegerea domnului Ioanid crd că este o alegere foarte bună pentru poziţia de ambasador în Israel. Este o persoană foarte calificată, care are două doctorate. E director la Muzeul Holocaustului din Washigton. A fost vicepreşedinte al Comisie Wiesel şi este o persoană foarte respectată atât în România, cât şi în Israel şi în Statele Unite”, a concluzionat Bogdan Aurescu.

Pe 5 decembrie, Klaus Iohannis a declarat că nu şi-a schimbat poziţia în legătură cu mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, precizând că nu putem discuta în viitorul apropiat despre o astfel de acţiune.

Guvernul Dăncilă avea intenţia ca ambasada României din Israel să fie mutată de la Tel Aviv la Ierusalim. Executivul a avut şi un memorandum în acest sens şi o analiză a instituţiilor care s-ar putea implica în acest demers.

Cu toate acestea, preşedintele Iohannis nu a sprijinit o asemenea acţiune.

Şeful statului a anunţat, marţi, intenţionează să-l promoveze ca ambasador al României în Israel pe Radu Ioanid, director cadrul Muzeului Holocaustului din Washington.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici